Sök

Idrottsvetenskapliga programmet - inriktning hälsofrämjande livsstil 180 hp

Var med och skapa idrott för alla! Att vi idrottar är viktigt för hälsan, men alla har olika förutsättningar att idrotta. Du kan vara med och jobba för att idrotten ska vara tillgänglig
och lika för alla, och så klart för att idrotten ska vara schysst. Programmet går att läsa på campus eller distans.

Vad är idrottsvetenskap?

Idrottsvetenskap är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde som handlar om den idrottande individen och idrottskulturen. Det idrottsvetenskapliga programmet vid Högskolan i Gävle har inriktning mot hälsofrämjande livsstil och förbereder för arbete med idrott och fysisk aktivitet för alla.

Tonvikt på idrott ur ett hälsoperspektiv

Programmet har två huvudspår; anpassad fysisk aktivitet (AFA) och dopning. AFA handlar om att synliggöra och inkludera grupper av människor i idrott för att möjliggöra en fysiskt aktiv livsstil för alla. Området dopning belyser både problematiken inom idrotten och missbruk av prestationshöjande preparat inom arbetsliv och fritid.

En kompetens som behövs i framtiden

Efter utbildningen har du möjlighet att jobba både inom privat och offentlig sektor. Du har goda kunskaper om idrottssektorn och kan arbeta som exempelvis föreningsutvecklare eller idrottsutbildare. Du kan också leda, planera och genomföra projekt och ge personlig rådgivning inom anpassad fysisk aktivitet och dopning. Du har också möjlighet att fortsätta dina studier på avancerad nivå. Högskolan i Gävle erbjuder masterutbildning i arbetshälsovetenskap.

Certifiering

Efter examen i programmet har du förutom en kandidatexamen i idrottsvetenskap också möjlighet att bli certifierad enligt EuropeActive Standards, EQF minst level 4, Personal Trainer och EQF level 6, Advanced Health & Exercise Specialist, vilket öppnar en arbetsmarknad i Europa.

Campus eller distans

Du kan söka att plugga på campus eller på distans, båda på helfart. Vi använder oss av "flexibelt lärande" vilket innebära att du som student har möjlighet att anpassa din studieform utifrån din livssituation.

Om du söker distans har det första året fem obligatoriska tillfällen i Gävle (30 augusti - 3 september , 4-5 nov, 14-18 feb, 30 mars-1 april och 27-29 april med reservation för ändringar). Därutöver finns också schemalagda obligatoriska aktiviteter via HiG:s utbildningsplattform, Canvas, och videokonferensverktyget Zoom.

 

Examensarbeten

Den första kullen med idrottsvetarstudenter presenterade sina forskningsresultat vid en uppmärksammad Idrottsvetardag som leddes av moderator Bengt Schött känd från Radiosporten. Gästspelade gjorde den legendariska skidstjärnan Anders Södergren.

Anmälningsinformation

Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet

Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Under rådande pandemi behöver vi minska antalet fysiska sammankomster. Det innebär att webbkamera kan komma att krävas oavsett vilken utbildning som läses. Det är examinator som avgör om tentamen ska ges med Zoom-övervakning. Du kommer att få information från din lärare om hur just din tentamen ska ges.
Läs mer om tentamen via Zoom under pandemin

Ansökan

Start
Studieform
Studietid
Anmälan *
Hösten 2022
Normal
2022 - 2025
Ej öppen *
Antal platser: 20
Studieort: Gävle
Anmälningskod: HIG-19206
Undervisningsspråk: Svenska
Studietakt: Helfart
Anmälan:
Hösten 2022
Distans
2022 - 2025
Ej öppen *
Antal platser: 10
Studieort: Gävle
Anmälningskod: HIG-19207
Undervisningsspråk: Svenska
Studietakt: Helfart
Anmälan:

*) Webbanmälan på antagning.se öppnar cirka en månad före sista anmälningsdag.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-11-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)