Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa om vad studenterna vid Idrottsvetenskapliga programmet tycker om utbildningen och om hur det är att bo och plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter vid programmet tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Henrik Eriksson, student

Program: Idrottsvetenskapliga programmet
Ålder: 42
Hemort: Gävle

Kurserna i programmet stämmer bra överens med mina intressen vilket gör det väldigt roligt att studera

Läs hela intervjun med Henrik

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde Högskolan i Gävle dels för att det ligger i min hemstad men främst för att jag hittade ett program som jag tyckte lät väldigt intressant.

Varför valde du just den här utbildningen?

Arbetet är en stor del av ens liv och jag har alltid tyckt att det har varit en förmån för de som har kunnat kombinera sitt jobb med sitt intresse. Mina största intressen är just idrott, kost och framför allt hälsa. Allt detta och mer därtill kombinerar kurserna i det idrottsvetenskapliga programmet. Kurserna i programmet stämmer bra överens med mina intressen vilket gör det väldigt roligt att studera och jag tror att den här utbildningen är väldigt bra för någon som vill arbeta med just hälsofrämjande arbete och idrott.

Vad är det bästa med utbildningen?

Jag tycker att det är en bra mix av praktiska och teoretiska uppgifter och vi har många bra lärare som brinner för det de lär ut. Hittills tycker jag att det roligaste har varit den praktiska styrketräningen vi fick göra på Fyshuset i kursen tillämpad träningslära och kursen Ledarskap och coaching som har gjort mig mer medveten om vem jag är och vad jag vill. Att läsa på högskolan i sig har gett mig ett mer kritiskt tänkande till vad som är rätt och fel, sanning och osanning bland all den information som finns i samhället och kunnat sortera informationen på ett bättre sätt.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Utbildningen är väldigt bred där vi läser många områden som är kopplade till idrott och hälsa. Vi läser bland annat fysiologi, anatomi, psykologi, pedagogik, ledarskap och coaching, kost, anpassad fysisk aktivitet, doping, juridik, träningslära, biomekanik och motorik. När vi tar examen finns det ingen färdig yrkesroll som “idrottsvetare” för oss studenter. Däremot tror jag att med den breda kunskapen vi får så finns det en stor arbetsmarknad för oss idrottsvetare. Det gäller för oss att kunna sälja oss själva och den kunskap vi har för arbetsmarknaden. Jag är helt övertygad om att vi som idrottsvetare kommer att behövas mer och mer för att hjälpa till att motverka ohälsa i ett samhälle som blir mer stillasittande och drabbas av fler välfärdssjukdomar.

Vad är det bästa med Gävle?

För oss som gillar idrott är Gävle en väldigt bra stad med flera lag på elitnivå. Bland annat Brynäs i hockey och GIF i superettan. Det finns även ett stort utbud av andra idrottsliga aktiviteter som badhuset Fjärran höjder med en 50 meters utomhuspool. Många gym att välja på. Friidrottshallar, tennishallar, kampsportsanläggningar och fina aktivitetsområden för löpning, MTB och skidor i Hemlingby friluftsanläggning, Skidstavallen samt Boulognerparken som ligger i nära anslutning till Högskolan.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill jobba med ett hälsofrämjande arbete. Helst bland ungdomar men även med äldre. Eftersom det inte finns en färdig yrkesroll för oss så måste vi skapa den själva, så det gäller att vara lite kreativ. Men jag ser en yrkesroll inom ett hälsofrämjande arbete hos tänkta arbetsgivare som Länsstyrelsen, kommunen, landstinget, privata företag eller som projektanställningar. Jag har själv ett företag som erbjuder kostrådgivning och träningsrådgivning där kunderna är de som vill gå ner i vikt eller bara må bättre. Jag har också föreläsningar om träning och hälsa samt genomför konditionstester som en del av företaget. Att jobba som egenföretagare och utveckla det egna företaget mot företagshälsa eller liknande tror jag kan vara en riktning för oss som idrottsvetare.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Jag tror att det gäller att ha disciplin med studierna men samtidigt ska man njuta och ha roligt under studietiden. Jag skulle också ge tipset att gå på många föreläsningar som Högskolan erbjuder men som ligger utanför programmet. Vissa är riktigt bra med mycket matnyttig information. Jag tänker så att det är dessa tre år jag har på mig att samla på mig så mycket kunskap som möjligt för att efter studierna stå redo för arbetslivet med den kunskap jag behöver så att jag verkligen kan få jobba med det jag brinner för. När jag väl kommer ut i arbetslivet igen kommer det att finnas mindre tid till att skaffa den kunskap som jag vill ha. Sen kan det också vara värt att ta sig en riktig funderare på vad du vill arbeta med efter studierna. På så sätt kan du få ut mer av hela utbildningen och bättre förstå hur du kan använda den kunskap du får i en viss kurs i din tänkta yrkesroll. Det blir roligare att studera och den information du får i kurserna kommer att kännas mer nyttig.

Olof Hansson, alumn

Utbildning och examensår: Idrottsvetenskapliga programmet, 2018

Nuvarande arbetsplats och yrke: Idrottskonsulent, RF-Sisu Gävleborg

Framförallt så värdesätter jag högt att få arbeta med något som jag verkligen brinner för

Läs hela intervjun med Olof

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Jag arbetar som idrottskonsulent med huvudfokus på ishockey och fotboll. I samband med att jag skulle avsluta mina studier så kom jag i kontakt med arbetsgivaren första gången. Jag fick möjligheten att jobba en kortare period under sommaren, men bara dagar efter min examen så fick jag ett samtal och erbjudare om fast anställning som jag givetvis tackade ja till.

Vad är det bästa med ditt yrke

Framförallt så värdesätter jag högt att få arbeta med något som jag verkligen brinner för. Idrott är så mycket mer än bara det vi ser på tv, och att få vara en del i utvecklingen för att fler ska få den fantastiska bild som jag personligen har av idrotten känns givetvis otroligt inspirerande.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Först och främst så tror jag att mina studier var det som överhuvudtaget gav mig chansen och var vägen in till yrket. Redan innan jag valde att utbilda mig så fanns givetvis intresset för idrott där. Under utbildningen så utvecklades detta intresse och jag fick se idrott ur andra perspektiv som jag idag får arbeta med i min yrkesroll.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Absolut! Jag skulle vilja påstå att idrottsrörelsen som jag är verksam inom idag till stor del arbetar med, och präglas av de olika kurser som jag läste under studietiden.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Det jag minns är en fantastisk tid i livet. Studiemässigt så fick jag tillsammans med likasinnade arbeta med frågor som vi brinner för. Samtidigt för mig personligen så var det en väldigt rolig tid med många aktiviteter även omkring studierna som jag aldrig kommer glömma.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag hoppas givetvis att fortsätta utvecklas i den roll som jag har idag, sen vet man aldrig vilka nya utmaningar som kan dyka upp.

Jessica Wallman, student

Program: Idrottsvetenskapliga programmet
Ålder: 38
Hemort: Gävle

Det är jättebra lärare och otroligt rolig variation på kurserna

 


Läs hela intervjun med Jessica

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag bor i Gävle och har familjen här, man, 2 barn, hund och katt

Varför valde du just den här utbildningen?

För att jag vill jobba med idrott. Har haft många jobb inom många olika områden men alltid brunnit för idrott. Den här utbildningen är ganska ny i Gävle och när den kom så blev jag eld och lågor! Sen har det inte varit läge förrän nu att ta steget fullt ut och satsa på drömmen.

Vad är det bästa med utbildningen?

Den här utbildningen är så bred att jag inte behöver bestämma mig nu för vad jag vill göra och det kommer finnas möjlighet att byta yrke. Jag är ganska rastlös och behöver ofta nya utmaningar och med den här utbildningen kommer jag nog aldrig känna mig begränsad.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Det är jättebra lärare/föreläsare! Otroligt kul med variation på kurserna. Vi har ibland föreläsningar i sal, ibland praktisk undervisning och redovisningar i sal eller i idrottshall, ute i skogen, i spåret osv, vilket passar mig otroligt bra. Det är aldrig tråkigt!

Vad är det bästa med Gävle?

Jag tycker Gävle är lagom stort. Det mesta finns här och avstånden är inte orimliga. Har växt upp här och sett hur otroligt staden utvecklats de senaste typ 10-15 åren. Det är en stad på framfart.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Idrott! Kan tänka mig rätt mycket. Skulle vilja prova olika jobb. Allt från Idrottskonsulent på typ SISU, jobba på något förbund (gymnastik är min passion), i förening som klubb eller sportchef. Tränare/ledare (gör jag redan idag och älskar det) mm. The sky is the limit!

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Sök med hjärtat. Inte med hjärnan. Livet är för kort för att inte göra precis det man vill.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-06-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)