Gustav Berg och Ida Eriksson

Gustav Berg och Ida Eriksson tog examen från Industridesign 2018. Idag arbetar de båda som industridesigners på företaget Cibes lift.


- Efter examen var min tanke att jag skulle starta upp ett företag inom hållbart mode. Det var väldigt kul och lärorikt dock inte så lönsamt. Jag sökte mig vidare och fick jobb på Cibes lift, där jag arbetar med Design, berättar Ida.

Jobbet som industridesigner på Cibes lift innefattar främst framtagningar av nya koncept och diverse problemlösningar.
- Det är väldigt spännande att se användares behov och att hitta användningsbara lösningar som de själva möjligen inte inser skulle hjälpa dem i vardagen, säger Gustav.

Ida tycker att det bästa med yrket är att hon får arbeta kreativt varje dag.
- Jag utvecklas hela tiden då min arbetsplats ger mig möjlighet till det.

Hur har era studier på HiG påverkat er i era val av yrke och vägen dit?

Gustav: - På industridesignprogrammet fick man lära sig att det viktigaste i jobbet är de som ska använda produkterna och att även se det från ett större perspektiv sett till miljöpåverkan. Klassen hade en tre veckors uppgift med företaget. Två år senare mailade högskolan ut en annons till skolans elever för en traineetjänst på företaget.

Ida: - Under min studietid lärde jag mig mycket som jag har nytta av nu när jag arbetar som industridesigner. Bland annat har jag tagit med mig hållbarhet och miljötänket.

Känner ni att ni har nytta av utbildningen i yrkeslivet?

Gustav: - Absolut, i varje projekt så har det varit fantastiskt givande att genomföra presentationer som sen diskuteras och vrids och vänds på för att gå igenom vad som skulle kunna förbättras.

Ida: - En sak som jag tar med mig från min studietid är att man aldrig blir fullärd utan att man alltid ska vara öppen för nya utmaningar och lärdomar. Jag tror också att de är viktigt att man aldrig ser sig själv som klar, utan att man hela tiden vill utvecklas och bli bättre.

Är det något särskilt ni minns och vill dela med er av från studietiden?

Ida: - Något som jag minns från min studietid är alla spännande projekt, nya material och intressanta personer vi träffade och arbetade med.

Gustav: - Jag minns ett projekt vi hade när vi skulle filma ett samhällsproblem. Projektet var relativt litet och inte betygsatt. Jag och min gruppvän jobbade med projektet större delen av natten för att redigeringsprogrammet strulade genomgående men vi ville att det skulle bli på ett visst sätt. När man ser tillbaka på det så kan man vara nöjd över att ha försökt så gott man kan.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-04-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)