Lovisa Pettersson

Alumn, Industridesign
Examensår: 2018

 

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval:
Jag driver mitt eget bolag Lovisa of Sweden, där jag designar och säljer utomhuskontorsmöbler. Det började som en sommarkurs under lovet mellan det andra och tredje året på Industridesign då jag och min syster, som då pluggade på Beckmans till formgivare, designade en utomhuskontorsstol. Under vårt examensarbete utvecklade och designade vi stolen för att få den produceringsbar för en eventuell kommande småskalig produktion. Under examensutställningen fick vi mycket uppmärksamhet. Tidningar skrev om stolen och potentiella köpare hörde av sig. Där och då skapades grunden för bolaget.

Jag har designat och utvecklat saker sedan jag var liten. Jag har tidigare läst kurser inom design och mode och drivit ett eget klädmärke, men hittade inte rätt förrän jag hamnade på Industridesign.

Vad är det bästa med ditt yrke:
Det bästa med mitt yrke är helt klart att mina dagar är så olika och innehållsrika. Det är självklart mycket att göra hela tiden, men det är väldigt roligt och man får spela många olika roller, alltifrån försäljare till marknadsförare, jobba som produktutvecklare, hälsa på i verkstäderna, jobba med hållbarhet, företagsutveckling och samtidigt designa för människan som ska använda mina möbler. Jag älskar mitt jobb.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?Jag har alltid vetat att jag vill jobba med något kreativt och här fick jag de viktiga kontakterna som jag behövde för att ta mig fram. Här fick jag kunskaper i produktion och utveckla mina färdigheter i design och designmetodik. Jag hade redan en del förkunskaper och en stark drivkraft att få jobba med någon form av utveckling och lärarna plockade upp det och utmanade mig utifrån vart jag var. Det fina med denna utbildning är att den är så bred och du har därför själv möjlighet att jobba mer med det som du själv känner att du behöver utmana.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Ja, framför allt de viktiga kontakter jag knöt under min utbildning, all verkstadstid där jag skapat ovärderlig kunskap om design och alla lärare och gästlärare som man lärde känna och som gav spännande utmaningar i alla de olika designprojekt vi genomförde. Rasmus Malbert från HDK, Design- och produktionsföretaget Lith Lith Lundin och Drap og Design för att nämna några.

Vad minns du särskilt från din studietid?
Det jag minns mest är min klass som blev som en familj. Vi var en väldigt sammansvetsad grupp av otroligt fina personer och vi la väldigt mycket tid på skolan. Vi hade bra verkstäder och en helt egen våning i ett lite mindre hus bredvid högskolan. På så sätt kom vi nära varandra, även mellan de olika årskullarna. Det är något alldeles speciellt som inte går att beskriva förrän man upplevt det.

Vilka är dina framtidsplaner?
Att jobba vidare med mitt bolag. Just nu ritar jag på kommande kollektion av olika möbler för utomhuskontorslösningar.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-04-07
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)