Sök

Att läsa Industridesign

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter på Industridesign. De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Möt några av våra alumner

Här kan du läsa om vad tidigare studenter som läst Industridesign tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Anton Åsberg, alumn

Program: Industridesign

Examensår: 2019

Nuvarande arbetsplats och yrke:
Just nu håller jag på med min Master inom design på Konstfack. Utbildningen heter Individuell studieplan inom Design.

...problemlösning är det absolut bästa och roligaste, att få ägna dagarna åt att vrida och vända och faktiskt uppfinna saker

 

Läs hela intervjun med Anton

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval:

Jag hade aldrig tidigare hört talas om industridesign innan 2016 då jag började fundera på vad jag skulle kunna tänka mig att arbeta inom. När jag kom in på Högskolan i Gävle och fick ta del av vad industridesign är och vad det bidrar med till samhället förstod jag ganska så omgående att jag funnit mitt yrke.

De tre åren på HiG gick väldigt snabbt, och jag kände att jag ville fördjupa mig ännu mer inom design, och försöka förstå var jag befinner mig i det breda spektrat i vad som kallas design. Vem är jag i Design? Därför sökte jag mig till Konstfack för att göra min Master, där man mer på djupet dyker in i yrket.

Vad är det bästa med ditt yrke:

Jag kan ju endast spekulera i vad som kommer vara det bästa i mitt yrke då jag fortfarande studerar. Men som jag känner just nu när jag är mitt uppe i det, så är det absolut helheten. Att få zooma in på små pyttedetaljer till att diskutera stora samhällsproblem eller frågor kring hur mänsklighetens framtid kommer att se ut. Utöver det så är det problemlösning som är det absolut bästa och roligaste, att få ägna dagarna åt att vrida och vända, och faktiskt uppfinna saker.

Något som Industridesign på HiG gav mig var det kritiska tänkandet och ifrågasättandet utav normer och konventionella metoder. Det är något som jag tycker är det roligaste och mest givande som finns. Jag tror att vi i framtiden kommer behöva ifrågasätta mer och mer för att kunna vända den, i mina ögon, negativa utveckling som vi ser inom flera områden. Vissa förslag eller lösningar kanske är så pass nytänkande att vi människor inte ens kan föreställa oss dessa och hur ska vi då ändra vårt beteende? Här tror jag att designers kan komma att spela en stor och viktig roll när det kommer till att konkretisera förslag och realisera dessa. Sån otroligt spännande, viktig och framförallt rolig uppgift!

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Som jag tidigare beskrev så har HiG varit introduktionen till mitt karriärsval, vilket är otroligt. Jag har fått en bred introduktion och presentation av baskunskaper och metoder, och sedan fått utforskat och utvecklat utifrån mina egna preferenser. Att ha haft den trygghet som lärarna på Industridesign gett mig och mina klasskamrater har verkligen bidragit till att jag känt mig säker på att prova nya metoder, utforska processer och ifrågasätta normer inom yrket och samhället.

Känner du att du kommer att ha nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Jag kommer med största sannolikhet ha nytta av utbildningen och det har jag redan märkt av. Jag känner redan nu att jag är väldigt bra förberedd på allt vad det innebär med studier på masternivå. Jag har haft en trygg och bred plattform att stå på med både kritiskt och reflekterande tänkande, men också praktiska kunskaper som verkstadsarbete och prototypande.

Vad minns du särskilt från din studietid på HiG?

Om jag får välja en sak, förutom de fina minnen jag har med några av mina klasskamrater, så är det just den tryggheten och friheten som jag kände att lärarna på Industridesign gav mig. Det var fantastiskt och en stor anledning till att jag nu hittat mitt yrke.

Vilka är dina framtidsplaner?

Först och främst att slutföra mina masterstudier på Konstfack, sen så är det ganska så oplanerat. Jag håller fortfarande på att postitionera mig inom designvärlden och siktar på att hitta det som jag vill hålla på med.

Emma Zetterman, alumn

Program: Industridesign

Examensår: 2016

Nuvarande arbetsplats och yrke: Arbetar på Transformator Design som servicedesigner.

Utbildningen är en förutsättning för att jag ska kunna arbeta med det jag gör.

 

 

Läs hela intervjun med Emma

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Som servicedesigner på Transformator drivs man av att arbeta mot ett mänskligare samhälle, där kunden är i centrum. Jag utvecklar tjänster och organisationer tillsammans med kunden.

När jag påbörjade mina studier på HiG hade jag en tanke om att skapa produkter som var tillgängliga för alla. Det som varit så självklart då blev efter tre år något helt annat. Jag insåg att design är ett verktyg. Design kan förändra, det kan förbättra. Design kan innehålla så många kraftfulla uttryck, design kan förändra någons vardag till det bättre. Vid den insikten så förstod jag att design inte måste vara en fysisk produkt, design som verktyg kan tillämpas på mer än så. Jag upptäckte begreppet servicedesign och förstod att det var där och den jag ville vara.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Att jag hela tiden får lära mig om omvärlden. Att jag får utforska olika branscher tillsammans med deras kunder. Att jag ständigt får utvecklas i min yrkesroll och ta del av andras erfarenheter. Det som är absolut bäst, är att veta att vi faktiskt gör skillnad för dem som organisationer och myndigheter finns till för.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Det har påverkat otroligt mycket. Jag är och kommer alltid vara så tacksam att det var just på HiG jag hamnade.
Ibland när jag tänker tillbaka så känns det som att alla bitar föll på plats under tiden jag studerade. Jag förstod vem jag ville vara och vart jag ville komma. Jag fick stöd i mina intressen och blev utmanad på bitar jag behövde utveckla. Det är tack vare Industridesign och personerna som arbetar där som jag hittade den vägen som passade mig bäst. Det finns så mycket vilja där, vilja att utveckla oss som individer. För mig var det anledningen till att jag hittade så rätt.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Absolut, hela tiden. Utbildningen är en förutsättning för att jag ska kunna arbeta med det jag gör. Förståelsen för designmetodiken och hur man bedriver en designprocess är central.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Alla gånger vi i klassen gjorde något ihop, när vi fick arbeta mot något gemensamt. Alla sena kvällar som vi valde att spendera tillsammans på skolan. Alla de svettiga och kreativa timmarna vi var i verkstaden och skapade. Det finns så otroligt mycket glädje och gemenskap i att tillsammans försöka förstå vad vi vill göra i framtiden. Det är precis som alla säger, högskoletiden är den roligaste tiden i ens liv.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag vill fortsätta att utvecklas inom det jag gör, bygga mer erfarenhet och kunskap. Inom en snar framtid vill jag även läsa en master inom design för att skapa ytterligare förståelse för vad design kan bidra med. Och jag hoppas att jag kommer att ha en fot kvar på Industridesign på Högskolan i Gävle, då jag alltid kommer att känna extra mycket hjärta för min tid där.

Lovisa Pettersson, alumn

Program: Industridesign

Examensår: 2018

Nuvarande arbetsplats och yrke: Jag driver mitt eget bolag, Lovisa of Sweden, där jag designar och säljer utomhuskontorsmöbler

Jag har alltid vetat att jag vill jobba med något kreativt och här fick jag de viktiga kontakterna som jag behövde för att ta mig fram

Läs hela intervjun med Lovisa

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Jag driver mitt eget bolag Lovisa of Sweden, där jag designar och säljer utomhuskontorsmöbler. Det började som en sommarkurs under lovet mellan det andra och tredje året på Industridesign då jag och min syster, som då pluggade på Beckmans till formgivare, designade en utomhuskontorsstol. Under vårt examensarbete utvecklade och designade vi stolen för att få den produceringsbar för en eventuell kommande småskalig produktion. Under examensutställningen fick vi mycket uppmärksamhet. Tidningar skrev om stolen och potentiella köpare hörde av sig. Där och då skapades grunden för bolaget.

Jag har designat och utvecklat saker sedan jag var liten. Jag har tidigare läst kurser inom design och mode och drivit ett eget klädmärke, men hittade inte rätt förrän jag hamnade på Industridesign.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt yrke är helt klart att mina dagar är så olika och innehållsrika. Det är självklart mycket att göra hela tiden, men det är väldigt roligt och man får spela många olika roller, alltifrån försäljare till marknadsförare, jobba som produktutvecklare, hälsa på i verkstäderna, jobba med hållbarhet, företagsutveckling och samtidigt designa för människan som ska använda mina möbler. Jag älskar mitt jobb.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Jag har alltid vetat att jag vill jobba med något kreativt och här fick jag de viktiga kontakterna som jag behövde för att ta mig fram. Här fick jag kunskaper i produktion och utveckla mina färdigheter i design och designmetodik. Jag hade redan en del förkunskaper och en stark drivkraft att få jobba med någon form av utveckling och lärarna plockade upp det och utmanade mig utifrån vart jag var. Det fina med denna utbildning är att den är så bred och du har därför själv möjlighet att jobba mer med det som du själv känner att du behöver utmana.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Ja, framför allt de viktiga kontakter jag knöt under min utbildning, all verkstadstid där jag skapat ovärderlig kunskap om design och alla lärare och gästlärare som man lärde känna och som gav spännande utmaningar i alla de olika designprojekt vi genomförde. Rasmus Malbert från HDK, Design- och produktionsföretaget Lith Lith Lundin och Drap og Design för att nämna några.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Det jag minns mest är min klass som blev som en familj. Vi var en väldigt sammansvetsad grupp av otroligt fina personer och vi la väldigt mycket tid på skolan. Vi hade bra verkstäder och en helt egen våning i ett lite mindre hus bredvid högskolan. På så sätt kom vi nära varandra, även mellan de olika årskullarna. Det är något alldeles speciellt som inte går att beskriva förrän man upplevt det.

Vilka är dina framtidsplaner?

Att jobba vidare med mitt bolag. Just nu ritar jag på kommande kollektion av olika möbler för utomhuskontorslösningar.

Gustav Berg och Ida Eriksson, alumner

Program: Industridesign

Examensår: 2018

Nuvarande arbetsplats och yrke: Industridesigners på Cibes liftLäs hela intervjun med Gustav och Ida

- Efter examen var min tanke att jag skulle starta upp ett företag inom hållbart mode. Det var väldigt kul och lärorikt dock inte så lönsamt. Jag sökte mig vidare och fick jobb på Cibes lift, där jag arbetar med Design, berättar Ida.

Jobbet som industridesigner på Cibes lift innefattar främst framtagningar av nya koncept och diverse problemlösningar.
- Det är väldigt spännande att se användares behov och att hitta användningsbara lösningar som de själva möjligen inte inser skulle hjälpa dem i vardagen, säger Gustav.

Ida tycker att det bästa med yrket är att hon får arbeta kreativt varje dag.
- Jag utvecklas hela tiden då min arbetsplats ger mig möjlighet till det.

Hur har era studier på HiG påverkat er i era val av yrke och vägen dit?

Gustav: - På industridesignprogrammet fick man lära sig att det viktigaste i jobbet är de som ska använda produkterna och att även se det från ett större perspektiv sett till miljöpåverkan. Klassen hade en tre veckors uppgift med företaget. Två år senare mailade högskolan ut en annons till skolans elever för en traineetjänst på företaget.

Ida: - Under min studietid lärde jag mig mycket som jag har nytta av nu när jag arbetar som industridesigner. Bland annat har jag tagit med mig hållbarhet och miljötänket.

Känner ni att ni har nytta av utbildningen i yrkeslivet?

Gustav: - Absolut, i varje projekt så har det varit fantastiskt givande att genomföra presentationer som sen diskuteras och vrids och vänds på för att gå igenom vad som skulle kunna förbättras.

Ida: - En sak som jag tar med mig från min studietid är att man aldrig blir fullärd utan att man alltid ska vara öppen för nya utmaningar och lärdomar. Jag tror också att de är viktigt att man aldrig ser sig själv som klar, utan att man hela tiden vill utvecklas och bli bättre.

Är det något särskilt ni minns och vill dela med er av från studietiden?

Ida: - Något som jag minns från min studietid är alla spännande projekt, nya material och intressanta personer vi träffade och arbetade med.

Gustav: - Jag minns ett projekt vi hade när vi skulle filma ett samhällsproblem. Projektet var relativt litet och inte betygsatt. Jag och min gruppvän jobbade med projektet större delen av natten för att redigeringsprogrammet strulade genomgående men vi ville att det skulle bli på ett visst sätt. När man ser tillbaka på det så kan man vara nöjd över att ha försökt så gott man kan.

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-06-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)