Sök

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp

Bli lärare för högstadiet och gymnasiet.

Om utbildningen

Kompletterande pedagogisk utbildning är en påbyggnadsutbildning till lärare för den som har avslutade ämnesstudier om minst 90 hp i ett relevant skolämne.

Du ska ha:
- minst 90 hp i något av följande ämnen:
biologi, engelska, fysik, geografi, historia, kemi, matematik, religionskunskap, samhällskunskap, svenska, svenska som andraspråk och teknik
eller
- minst 120 hp i ämnet naturkunskap

Minst 15 hp av ämnesstudierna ska vara ett självständigt arbete (examensarbete)

Ämnesstudierna ska innehålla både den bredd och det djup som krävs för undervisning i motsvarande skolämne. I svenska krävs t.ex. både svenska språket och litteraturvetenskap. I engelska krävs en kurs i kontrastiva moment om studierna i övrigt är bedrivna på utländskt lärosäte. Geografi måste innehålla både naturgeografi och kulturgeografi osv. Ämnesstudierna måste vara helt avslutade för att man ska kunna antas till programmet.

Programmet ges på distans med regelbundna träffar på Högskolan i Gävle. I flera av dessa högskoleförlagda tillfällen ingår examination med obligatorisk närvaro.

Första terminen innehåller fem veckor VFU (vecka 45-49), den andra terminen innehåller fem veckor VFU och den sista terminen innehåller tio veckor VFU.

Efter utbildningen

Utbildningen leder till en ämneslärarexamen med inriktning mot årskurs 7-9 eller gymnasiet. Examen gör det möjligt att ansöka om lärarlegitimation hos Skolverket.

Examen

  • Ämneslärarexamen

Mer information

Utbildningsplan

Anmälningsinformation

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt - minst 90 hp i något av följande ämnen: biologi, engelska, fysik, geografi, historia, kemi, matematik, religionskunskap, samhällskunskap, svenska, svenska som andraspråk, teknik eller - minst 120 hp i ämnet naturkunskap Minst 15 hp av ämnesstudierna ska vara ett självständigt arbete (examensarbete). Ämnesstudierna ska innehålla både den bredd och det djup som krävs för undervisning i motsvarande skolämne. Ämnesstudierna ska vara helt avslutade innan antagning till programmet kan ske.

Urval

Högskolepoäng

Ansökan

Start
Studieform
Studietid
Anmälan *
Hösten 2023
Distans
2023 - 2025
Antal platser: 30
Studieort: Gävle
Anmälningskod: HIG-19203
Undervisningsspråk: Svenska
Studietakt: Helfart
Anmälan:

*) Webbanmälan på antagning.se öppnar cirka en månad före sista anmälningsdag.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-08-10
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)