Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter som går Maskiningenjör (Co-op). De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter vid programmet tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Möt några av våra alumner

Här kan du läsa om vad tidigare studenter som läst Maskiningenjör tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Prisade studenter

Martin Larsson och Hannes Olsson, maskiningenjörsstudenter vid Högskolan i Gävle, får Sveriges ingenjörers årliga pris på 50 000 kronor för landets bästa examensarbete. De får priset för att ha ökat konkurrenskraften och prestandan hos ett verktyg för skärande bearbetning.

Läs hela intervjun med Martin och Hannes

Förutom priset på 50 000 kronor utdelades även ett diplom.

– Martin Larssons och Hannes Ohlssons exjobb är ett bra exempel på det vi så ofta kallar ingenjörskonst. De har använt matematiska modeller för att förbättra tekniken så maskinerna blir bättre och kostnaderna sjunker, vilket utgör en grund för produktutveckling, säger Ulrika Lindstrand förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Martin Larsson såg det som en vinst att bara bli utsedd till Gävles kandidat till den nationella uttagningen, ett kvitto på att de gjort ett riktigt bra jobb.

- Och så är det ju jättekul att mäta sig med de andra lärosätena. Att vi sedan vann priset är ju fantastiskt roligt och det visar också att vår utbildning är absolut i klass med övriga lärosäten.

Han arbetar nu som utvecklingsingenjör på Sandvik AB och säger att det var det jobb som han siktat in sig på redan innan utbildningen.

- Utbildningen var klockren, just maskiningenjörsprogrammet är väldigt bred och det var bra. Jättehärligt och med den kunskapen och det här priset i ryggen ser jag en väldigt ljus framtid, säger Martin Larsson.

Hannes hade hört om lite om priset innan och att sedan också vinna det tycker han är otroligt roligt och faktiskt svårt att riktigt greppa fortfarande.

- Ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb och en tacksam belöning för allt slit som varit. Samtidigt visar arbetets resultat en utvecklingspotential hos stöddockan och kraften av att använda optimering.

Han arbetar nu som maskinkonstruktör på ingenjörsföretaget Etteplan och säger att han trivs så bra, att det känns helrätt.

- Framtiden ser väldigt ljus ut, jag trivs så bra där jag är och jag ser stora möjligheter att utvecklas och göra sådant jag tycker är roligt. Och det kommer bara att bli bättre, säger Hannes Olsson.

Båda vill också rikta ett tack till sina handledare, Per Blomqvist utbildningsledare vid Högskolan i Gävle och Martin Norén på Etteplan.

Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2022-12-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)