Studentlaborationer

Laborationer

För att få förståelse över produktionstekniken är laborationer viktiga inslag i utbildningen. Redan under den inledande kursen får studenterna möjlighet att besöka det nya maskinlabbet som stod klart 2010.

Att få göra något praktiskt brukar vara uppskattade inslag i undervisningen. För vissa studenter är det första gången de kommer i kontakt med t.ex. en fleroperationsmaskin och det brukar vara både spännande och roligt.  

För att studenterna ska få ett samband av deras olika laborationer får de i uppgift att i CAD konstruera och måttsätta en ljusstake. Därefter ska de utifrån sina ritningar tillverka ljusstaken i maskinlabbet.  

CAD


CAD är ett viktigt verktyg när det gäller att konstruera olika produkter. Studenterna får under den första terminen lära sig grunderna i ritteknik, för att sedan ta sig an olika uppgifter där de ska lära sig konstruera och måttsätta i CAD.

Studenterna har tillgång till ett eget projektrum där de kan göra sina projektarbeten samt konstruera i CAD.

Laborationer i maskinverkstaden


En helt ny maskinverkstad stod klar 2010 i vårt nybyggda hus. Flera nya fleroperationsmaskiner har köpts in för att vi ska kunna hålla en hög nivå på våra kurser där det finns laborativa moment med. Idag finns allt från traditionella svarvar, borrar, fräsar till mer högteknologiska maskiner som 3D-skrivare för prototypframtagning och 5-axliga fleroperationsmaskiner. Som blivande maskiningenjör är det viktigt att känna till vilka olika tillverkningsmetoder det finns.

Vid svarvningen är det viktigt att tänka på att det är rätt varvtal för ett lyckat resultat. Här sker den första bearbetningen av arbetsstycket och den blivande ljusstaken.

Läraren ger handledning till studenterna vid svarven.

En femaxlig fleroperationsmaskin som studenterna får lära sig att programmera.

Anmälningsinformation

Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c. Eller: Fysik B, Kemi A, Matematik D

Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Ansökan

Start
Studieform
Studietid
Anmälan *
Hösten 2019
Normal
2019 - 2022
Antal platser: 25
Studieort: Gävle
Anmälningskod: HIG-19108
Undervisningsspråk: Svenska
Studietakt: Helfart
Anmälan:

*) Webbanmälan på antagning.se öppnar cirka en månad före sista anmälningsdag.

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2016-11-01
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)