Varför bör man läsa miljövetenskap på Högskolan i Gävle?
Vi har ett vinnande koncept, att vi har den här blandningen av ämnen, där även miljöpsykologi ingår. Vad är miljöproblemen? Och hur får vi folk att ändra sitt tänk och beteende?
Hur känner du, när du ser inslag på nyheterna om mängden plast i våra hav?
Ibland blir informationen missvisande och taget ur sitt sammanhang. Om vi tar plastpåsen som ett exempel så får den ta skulden för vårt beteende, att vi skräpar ned. Ett av grundproblemen är också att vi i den här delen av världen överkonsumerar och lever i ett slit-och slängsamhälle.
I Sverige har vi bra möjligheter till återvinning för plast. Men inte i många andra länder.
Media är snabba på att haka på, visa sin vinkel och skapa debatt. De flyttar fokus från det verkliga problemet, diskussionen hamnar i fel ände. Här på högskolan försöker vi få studenterna att lyfta blicken: Vad är egentligen problemet? Plast i havet är ju ett symptom på ett större problem.
Hur miljömedvetna är vi i Sverige?
Ja, det kan man fråga sig … Även om vi till stor del använder fossilfria energislag så köper vi kläder från länder som har sämre energikällor. Där blundar vi för problemet. Och vi reser otroligt mycket. Då hjälper det inte att äta ekologisk potatis. Det här är våra miljöpsykologer duktiga på. De forskar till exempel på klimatkompensering, om vi använder det för att döva samvetet. Men vad ger det för effekt egentligen?
När känner du hopp?
Greta ger mig hopp. Och det är dags att politiker törs ta de tuffa besluten. Men det är bråttom. Vi märker själva att det är akut nu, på väderomslag och skogsbränder. Fördelen är att det får folk att tänka till. Vi har aldrig pratat så mycket om miljö som idag. Hoppas verkligen att det händer något nu.
Hur ser framtiden ut för den som läser miljövetenskap?
Ämnet är aktuellt och väldigt viktigt. Miljövetare behövs ännu mer i framtiden och miljö kommer alltid vara på agendan. Oavsett var man jobbar.