Sök

Rättsvetenskapligt program med inriktning mot skatterätt och fastighetsrätt 180 hp

Vem är skyldig att betala skatt i Sverige och vilka intäkter är egentligen skattepliktiga? Vilka rättigheter och skyldigheter har du som hyresgäst eller hyresvärd? Kandidatprogrammet i rättsvetenskap är unikt i Sverige och ger dig kunskapen att reda ut begreppen.

Om utbildningen

Skatterätt berör oss alla.
Du kanske inte känner till det men faktum är att du dagligen kommer i kontakt med rättsvetenskap både som privatperson och i arbetet. Skatterätt är något som berör oss alla och är ett fundament för ett hållbart och klimatsmart samhälle. Skatterätt behövs för att till exempel bedöma vem som är skattskyldig i Sverige, vilka intäkter som är skattepliktiga och vilka kostnader som är avdragsgilla.

Rättigheter och skyldigheter.
Fastighetsrätten berörs i samband med till exempel fastighetsförvaltning, hyresförhållanden, finansiering, förvärv eller upplåtelser av bostadsrätter och fastigheter. Vilka rättigheter och skyldigheter har vi som hyresgäster och hyresvärdar, bostadsrättsinnehavare och fastighetsägare och hur ska hänsyn tas till hållbarhet och klimat vid förvaltning av kommersiella fastigheter?

Unik inriktning för viktiga frågor.
Utbildningen i Rättsvetenskap är unik med sin inriktning på skatterätt och fastighetsrätt. Den saknas på övriga högskolor och universitet i Sverige. Skatterätten är ständigt föremål för förändringar och kombinationen med fastighetsrätten aktualiserar många viktiga frågor inom till exempel miljörätten och den indirekta beskattningen.

Efter utbildningen

Med en kandidatexamen i rättsvetenskap kan du arbeta med juridiska ärenden som har anknytning till skatterätt och fastighetsrätt. Arbetsplatser kan till exempel vara revisionsbyråer, Skatteverket, bostadsbolag, hyresgästföreningar, Lantmäteriet, kommuner eller regionförvaltning.

Examen

  • Filosofie kandidatexamen

Mer information

Utbildningsplan

Anmälningsinformation

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Ansökan

Start
Studieform
Studietid
Anmälan *

*) Webbanmälan på antagning.se öppnar cirka en månad före sista anmälningsdag.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-08-10
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)