Sök

Alumnintervju

Här kan du läsa om vad tidigare studenter vid Sjuksköterske­programmet tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Gustaf Küntzel

Alumn, Sjuksköterskeprogrammet
Ålder: 25
Examensår: 2018
Nuvarande arbetsplats och yrke: Ambulansen, Gävle

Jag har aldrig i livet förut känt mig så säker på ett livsval som detta

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval:
Idag arbetar jag på Ambulansen i Gävle för Region Gävleborg. Det hela började för kanske fem år sedan, när jag insåg att jag ville arbeta inom ett yrke där jag kan hjälpa sjuka människor i behov av vård.

Innan jag insåg detta pluggade jag först till Sjöbefäl i Kalmar och därefter Maskiningenjör i Gävle, men valde att avbryta båda utbildningarna då det inte kändes klockrent - det passade inte mig som person helt enkelt, jag bara kände det.

Jag valde därför att påbörja mina studier på Högskolan i Gävle för att bli sjuksköterska.
Det var en resa både teoretiskt och praktiskt för mig som jag kan luta mig tillbaka på nu i arbetslivet tack vare en bred kunskapsmängd som lärdes ut. Jag hade mitt mål i sikte - att jobba inom akutsjukvård - och jag måste säga att när jag närmade mig slutet på utbildningen, stannade jag till och kollade tillbaka och undrade hur studietiden kunde gå så snabbt.

På sidan om plugget har jag i princip alltid jobbat extra, men valde att arbeta inom helt andra branscher än sjukvården för att bibehålla känslan av kontraster i olika yrken, men givetvis också för att få den där extra pengen i månaden utöver mitt CSN-lån samt att längta och inom snar framtid få arbeta med det jag faktiskt utbildat mig till på högskolenivå.

För att summera min väg till Ambulansen, sökte jag en utbildningstjänst via Region Gävleborg, för att inskolas mot ambulansen. Efter diverse steg i uttagningsprocessen såsom intervjuer, testkörning med ambulans, lyft-, sim-, och kunskapstest, gick jag vidare i uttagningen och blev en av de som fick skriva på kontraktet att skolas in mot ambulansen.
Efter min examen blev detta verklighet och i utbildningstjänsten jag blev antagen till var upplägget ungefär så här - jag fick en 75% anställning på Akutvårdsavdelningen (AVA, idag MAVA) på Gävle sjukhus för att sedan resterande 25% vara utlånad till Ambulansen under nästan hela 2018. Under tiden fick kollegor och jag genomgå diverse obligatoriska utbildningar för att sedan vara behöriga att få arbeta på ambulansen.
I januari 2019 övergick jag på heltid på Ambulansen i Gävle och jag är glad och taggad att äntligen få vara där jag vill vara!

Vad är det bästa med ditt yrke:
Ambulansen är en spännande, lärorik, utvecklande och givande arbetsplats med omväxlande miljö. Jag har aldrig i livet förut känt mig så säker på ett livsval som detta, att arbeta på Ambulansen och ha möjlighet att hjälp de i nöd.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
Jag har alltid haft fokus på akutsjukvård och haft mitt mål i sikte sen studiernas start. I studierna ingår moment kring flertalet patientkategorier och i olika kunskapsdjup och jag måste säga att majoriteten av de kapitel som tagits upp under studietiden har för mig idag varit värdefulla på ett eller annat sätt då jag möter alla möjliga typer av patientkategorier prehospitalt.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Absolut. Det enda jag upplevs sakna såhär i efterhand är fler hospiteringsdagar på en större mängd och olika vårdavdelningar/-mottagningar. Detta tror jag skulle ge studenterna mer motivation för att nå sin examen och känna “på ett ungefär” vart de vill någonstans kontra vad de inte vill arbeta med.

Vad minns du särskilt från din studietid?
Alla sömnlösa nätter. Skämt åsido, jag är som person väldigt “äh, det löser sig sedan” och har ofta skjutit upp mina studier och sedan fått suttit med ett berg av studier i sista stund. Jag tror idag att det handlar om en personlig mognad och privata prioriteringar hur man väljer att lägga upp sina studier. Till er som studerar just nu rekommenderas av mig att försöka ha god framförhållning - så slipper du den där onödiga stressen.
Jag hade en rolig pluggtid - hittade en bra balans mellan allvar och lek och kunde träffa kompisar, träna, resa mm.

Vilka är dina framtidsplaner?
Kommer inom en snar framtid vidareutbilda mig inom narkos/anestesi.
Jag trivs väldigt bra med det jag har just nu, sen får man se helt enkelt vart livet tar en!

Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2022-10-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)