Specialistsjuksköterskeprogrammet - inriktning intensivvård 60 hp
Är du redan legitimerad sjuksköterska men önskar gå vidare? Då kan du läsa Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård.
Bygg på din sjuksköterskeutbildning med specialistkompetens inom intensivvård
Som specialistsjuksköterska inom intensivvård arbetar du med att vårda svårt sjuka patienter. Kravet för självständigt arbete inom intensivvård är specialistsjuksköterskeexamen.
I utbildningen finns kopplingar till FN:s globala mål för hållbar utveckling. Här kan du läsa mer om hur utbildningen är kopplad till de globala målen 3, 4 och 10.

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
I programmet ingår även utbildningsperioder på olika arbetsplatser. Du som student kan då tillämpa och integrera dina teoretiska och praktiska kunskaper inom ditt kommande yrkesområde. På så sätt får du möjlighet att vidareutveckla ett professionellt förhållningssätt och en yrkesidentitet som specialistsjuksköterska.
Läs mer om verksamhetsförlagd utbildning
Möjligheter till både nationellt och internationellt arbete
Utbildningen leder till en examen som specialistsjuksköterska med inriktning mot intensivvård. Efter avslutad utbildning kan du som intensivvårdssjuksköterska arbeta inom intensiv- och postoperativ vård, på smärtkliniker och inom ambulanssjukvård. Du har även goda möjligheter till arbete internationellt vid till exempel katastrofer.
Högskolan i Gävle har en lång erfarenhet av att utbilda specialistsjuksköterskor.
Vaccinering mot covid-19 kan krävas
Hos vissa av de vårdgivare som Högskolan i Gävle samarbetar med för verksamhetsförlagd utbildning finns krav på att vårdpersonal med patientkontakt ska vara vaccinerad mot covid-19.
Detta krav gäller även studenter som genomför verksamhetsförlagd utbildning. Högskolan kan därför inte garantera att verksamhetsförlagd utbildning går att genomföra för den som väljer att inte vaccinera sig så länge vaccinationskrav kvarstår hos vårdgivarna. Exakta krav på exempelvis antalet doser eller tid sedan senaste dosen fastställs av respektive vårdgivare. För den som av dokumenterade medicinska skäl inte kan vaccinera sig så krävs ett läkarintyg, samt så kommer högskolan i samverkan med berörda vårdgivare att göra sitt bästa för att finna en fungerande lösning.
Övrig information om urval för utbildningen
75 % av platserna rangordnas utifrån ett meritvärde baserat på antal högskolepoäng, där 285 hp är maxvärde. Övriga 25 % av platserna rangordnas utifrån ett meritvärde baserat på yrkeslivserfarenhet som sjuksköterska, där 12 månader är minimum och 60 månader är max. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med tjänstgöringsintyg från arbetsgivare. Anställningsintyg gäller inte.