Gå till eugreenalliance
Sök

Filip Åberg om att läsa ämneslärar­programmet

Filip Åberg

Namn: Filip Åberg
Ålder: 26
Hemort: Gävle
Program: Ämneslärarprogrammet - ingångsämne religionsvetenskap

Att få kunskapen i hur vi kan se alla elever för den de är och kunna anpassa utbildningen efter deras behov.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde Gävle dels för att jag är från stan men även för att jag hörde från vänner och bekanta att Högskolan i Gävle har en bra lärarutbildning.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag är från grunden snickare men blev trött på det yrket efter att jag fått mitt yrkesbevis som snickare. Jag fick vikariat på Sörbyskolan som då var en högstadieskola. Där fick jag min första inblick i läraryrket och det var något som fick mig att bli mer intresserad av yrket. Jag fungerade bra med ungdomarna och det var roligt att gå till jobbet när jag visste att eleverna uppskattade det jag gjorde för dem både i och utanför klassrummet. Efter några år som vikarie och även elevassistent så bestämde jag mig för att söka till utbildningen.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen är nog att den kommer att leda till ett jobb där jag som lärare kan få se människor utvecklas och som förhoppningsvis kommer ihåg mig som en bra lärare som bidrog till deras utveckling.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

För många innebär läraryrket att bara stå längst fram och peka på tavlan och dela ut uppgifter men det är så mycket mer. Det roligaste med utbildningen är att vi just får lära oss mer än bara vårat ämne som vi ska lära ut. Att få kunskapen i hur vi kan se alla elever för den de är och kunna anpassa utbildningen efter deras behov.

Vad är det bästa med Gävle?

Det bästa med Gävle för mig är hockeyn. Jag har själv spelat ishockey och brinner verkligen för Brynäs IF. Men jag vet att det även finns många andra sporter som utövas i Gävle och det är något jag tycker är bra. Det finns många valmöjligheter i Gävle trots att det är en liten stad. Staden växer och det gör även möjligheterna till sportaktiviteter som till exempel den nyöppnade hallen vid Gavlehov samt Dome som ligger i Hemsta. Sport är en viktig del i mitt liv och det är något Gävle har kunnat bidra med.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Målet är att jobba som lärare så länge jag kan och vill, men man vet aldrig vad som kan hända. Jag skulle aldrig ha tippat på att jag skulle studera till lärare när jag gick bygg på Polhem. Nu har jag till och med undervisat byggelever på Polhem när jag hade praktik där så jag kanske till och med blir bygglärare, vem vet.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Det jag har lärt mig av min tid på högskolan är att jag kan lägga undan min ångest över att känna mig gammal och stressad över att jag nästan kommer vara 30 när jag är färdigutbildad. Det är en sådan blandning av människor på högskolan och det är absolut ingen panik att börja plugga. Jag rekommenderar att du istället jobbar med så många olika saker som möjligt efter studenten så att du lär känna dig själv och kan få en bättre bild av vad du vill studera och jobba med i framtiden. Det du ska studera till ska kännas rätt och inte påtvingat bara för att du vill få det överstökat. Att plugga på högskolan är mer än att bara skriva tentor, det är även en mötesplats där du får träffa nya människor som du skapar nya roliga minnen med.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)