Gå till eugreenalliance
Sök

Studentlaborationer

Teknikutvecklingen inom automation – såsom robotik, artificiell intelligens och bildbehandling – är mycket snabb och Högskolan satsar brett på ett högteknologiskt laboratorium.

Automationslabb

I labbet får studenter och forskare tillgång till toppmodern utrustning, och en mycket stimulerande arbetsmiljö.

– Jag är mycket glad över detta kreativa projekt där företag, organisationer och Högskolan kraftsamlar inom området automation under ett och samma tak, säger professor Daniel Rönnow.

– Vi har försökt få både bredd och djup på utbildningen och vi har jobbat nära näringslivet. Då vi också utbildar för forskarutbildning så är det många olika krav att ta hänsyn till då man bygger upp ett sådant här labb.

Fyra olika dellaboratorier

Fyra dellaboratorier; robotik, reglerteknik, sensorer och sensorfusion samt bildbehand­ling, används i undervisningen och i forskningen och visas vid invigningen. Exempel på teknik som finns i de olika labben är:

Tjänsterobotar Här berättas om artificiell intelligens (AI), framtidens robotar, interaktion mellan robot-människa med mera.

Tjänsterobotar som robotdammsugare, robotgräsklippare och rena underhållningsrobotar är inte längre science fiction. Marknaden för tjänsterobotar omsätter idag astronomiska summor.

Elektronisk näsa Den mångsidiga näsan kan avgöra rätt skördetid för vindruvor, avslöja dolda sprängmedel eller avgöra om en person har cancer och ge besked om hundra saker till. Och den har alltid rätt!

Exo-legs Med dessa "hjälpben" kan äldre få betydligt större möjligheter att ta sig fram än med rullstol. Högskolans mest påkostade projekt syftar till att äldre ska få dra nytta av den tekniska utvecklingen. 

Bildbehandling Att behandla bilder med hjälp av IR-kameror och 3D-kameror. IR-kameror kan användas för övervakning och användning inom räddningstjänst, kustbevakning etc. 3D-kameran ger avståndet till bilden och kan t ex ge personer med synnedsättning helt nya möjligheter att navigera.

Innovationsmiljö

Det nya laboratoriet är en innovationsmiljö där studenter och forskare inom områdena elektronik, data, maskin, matematik och industriell ekonomi kan samarbeta med  industrin för att utveckla nya verktyg och arbetssätt.

Labbet skall användas på ett flertal ingenjörsutbildningar, särskilt automationsingenjörsutbildningen och masterprogrammet i elektronik/automation.

– Ganska nyligen har vi startat några ingenjörsprogram med inriktning automation och också ett masterprogram som började i höstas. Vår nisch är att vara lite mer praktiska och vi försöker ha ganska mycket laborativa moment, säger Daniel Rönnow.

– Ingenjörer från industrin har fungerat som referensgrupp och vi har även varit ut och tittat på hur automationsutrustning används i industrin.  Ingenjörerna har fått säga vilken utrustning de tycker är bra.

För mer information vv kontakta:
Daniel Rönnow, professor i elektronik  Telefon: 026-64 85 93, 073-461 82 83 E-post: daniel.ronnow@hig.se

Text: Douglas Öhrbom

Foto: Ove Wall

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)