De försvunna vagnarna
Högskolans vaktmästeri lånar ofta ut vagnar och stegar till personal och studenter. Grejer som inte alltid kommer tillbaka. Fyra studenter som läser sin sista termin vid Dataingenjörsprogrammet trodde sig ha en lösning på problemet och tog på sig uppdraget.
Lösningen på problemet med de försvunna vagnarna blev en sändare monterad på varje vagn som kan prata med en liten dosa fäst i taket. En dosa som i sin tur skickar information vidare till Högskolans wifi-nät. På så vis blir det enkelt för vaktmästarna att se vart vagnarna befinner sig och kunna hämta dem. Under hela projektet har studenterna haft regelbunden kontakt med vaktmästarna som delat med sig av sina erfarenheter.
- Jag tycker att jag har lärt mig mycket som jag kommer att ha nytta av i framtiden och det här projektet har känts precis som att jobba åt ett riktigt företag, en mycket bra erfarenhet.

Från vänster i bild, övre raden: Barjas Alouch, Mobin Ahmadi och Philip Larsson. Nedre raden: Natthakon Polprasert. Alla är studenter vid Högskolan i Gävle
Känns som att jobba åt ett riktigt företag
Philip Larsson, längst till höger på bilden, berättar att han alltid gillat att hålla på med datorer och att utbildningen passat honom perfekt.
- Jag tycker att jag har lärt mig mycket som jag kommer att ha nytta av i framtiden och det här projektet har känts precis som att jobba åt ett riktigt företag, en mycket bra erfarenhet.
Philip jobbar som programmerare, parallellt med studierna, och fick idén att använda Bluetooth Beacon då företaget han jobbar på tidigare använt den tekniken för inomhuspositionering.
- Jag tycker utbildningen och skolan är jättebra. Jag bor ute i skogen, så för mig är Gävle en storstad, till skillnad från mina kamrater som kommer från storstäder, ler Philip.

Natthakon Polprasert, student vid Högskolan i Gävle.
Det största projekt vi haft
Natthakon Polprasert säger att han alltid varit intresserad av dataspel och på något sätt vill arbeta med att programmera spel och liknande.
- Detta är det största projekt vi haft och likt ett riktigt jobb, lite svårare men väldigt värdefullt.
Han kommer från Stockholm och planerar att flytta tillbaka dit och söka jobb nu.
- Jag skulle vilja ser mer kåraktiviteter och inte bara kvällsfester, tipsar Natthakon Polprasert.

Barjas Alouch, student vid Högskolan i Gävle.
Vi fick ett stort ansvar
För Barjas Alouch var detta en utbildning han alltid velat gå och han uppskattar särskilt att programmet ger en bred grund med möjligheter att arbeta, inte bara som IT-tekniker utan också som programmerare, eller inom support.
- Jag flyttar hem till Stockholm i sommar och jag har hittat över 1000 jobb Stockholms län. Jag tycker mycket om Gävle, men jag saknar mina nära och kära.
Det han tycker varit så bra med det här projektet är att det utgått från hur det är i verkliga livet, där man måste vara både effektiv och ekonomisk.
- Vi fick ta ett stort ansvar, med en budget att hålla oss inom och fick lära oss att göra prisförslag. Ett jätteroligt projekt, som lärt oss så mycket, säger Barjas Alouch.

Mobin Ahmadi, student vid Högskolan i Gävle.
En framtidsutbildning
Mobin Ahmadi har aldrig tvekat om att det är data som gäller. Han kommer från Göteborg, men valde Gävle då han tänkte att det skulle vara lite lugnare här. Han berömmer utbildningen, särskilt att den är bred och tycker att han lärt sig nya saker varje dag.
- Jag ser detta som en framtidsutbildning. Tanken är nu att flytta tillbaka till Göteborg där IT-marknaden ser mycket bra ut. Gävle är en lugn och fin stad, men om man vill ha mer folk då är en storstad som Göteborg bättre, skrattar Mobin.