Gå till eugreenalliance
Sök

Kulturjakten

Hur gör man det roligt för människor att samla kulturminnes­märken? Jo, man anlitar ett gäng studenter från Dataingenjörs­programmet på Högskolan i Gävle som utvecklar en app som gör det hela både roligt och spännande.

Föreningen Naturkraft Gästrikland som beställt appen vill att människor ska upptäcka hur bra man mår av att komma ut i naturen och samtidigt gynna turismen. Med hjälp av appen som heter Kulturjakten kan du besöka olika platser, läsa mer om platsen via en länk och du får dessutom poäng för varje plats du besökt. Högbo är det område som studenterna blivit klar med först och näst på tur står Årsunda.

Modern teknik för att locka ungdomar

– Den moderna tekniken tror vi kan vara ett sätt att intressera ungdomar, men inte bara ungdomar, även gamlingar cyklar ut på geocoaching och letar turområden, säger Dennis Nordström , ordförande i Naturkraft Gästrikland.


Åke Wallin, utbildningsledare, Dennis Nordström, ordförande i Naturkraft Gästrikland, Erik Gidlund, Rebecca Lindberg och Mattias Kranse sistaårsstudenter på dataingenjörsprogrammet

Nöjda studenter som vill ut och jobba

Erik Gidlund ser utbildningen som mitt i prick och tycker att projektet varit suveränt kul. Så kul att han kommit på sig med att sitta uppe sent på nätterna och utvecklat egna appar och på det sättet utökat sina kunskaper.

– Jag är redo och känner att jag fått de kunskaper som arbetsmarknaden efterfrågar. Jag vill ut nu och börja lösa problem, säger Erik.

Rebecca Lindberg tycker det varit så roligt att skarpt få testa de kunskaper hon fått under programmets gång, att få sätta dem på prov lite grann. Framåt vill hon plugga vidare på ett masterprogram.

– Jag har fått en väldigt bra bredd i det här programmet och nu känner jag att jag skulle vilja specialisera mig mer, säger Rebecca.

För Mattias Kranse har det varit väldigt lärorikt att bli tvungen att vara flexibel mot en beställare, att få testa om kunskaperna räcker för det.

– Jag känner att jag vill ut och arbeta nu och jag känner att jag är väl förberedd, säger Mattias.

Studenterna arbetar nu vidare och nästa område är Årsunda. En tanke är att också skolorna skulle kunna använda appen i pedagogiskt syfte.

– Det här måste vara jättebra för skolorna, man kanske har läst om något, eller flera av objekten, och så ger man sig ut och får då lite frågor på det man läst, säger Mattias Kranse.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)