Gå till eugreenalliance
Sök

Reseberättelse från utbytesstudier i Turin, Italien

Vi frågade våra två studenter Ylva och Lova om hur det var att åka på utbytesstudier. Här kan du läsa och inspireras av deras resa. Kanske det är du nästa gång som deltar i något av våra utbytesprogram?

Om Ylva och Lova

Namn: Ylva Österberg och Lova Lindman
Utbildning: Fastighetsmäklarprogrammet (Ylva), Ekonomprogrammet (Lova)
Utbytesprogram: Erasmus
Utbytesland/Universitet: Turin, Italien
Längd på utbytet: 5 månader, höstterminen 2021.

Ylva och Lova i Turin, Italien.

Varför valde ni att åka på utbytesstudier?

Vi tänkte att det skulle bli en annorlunda och rolig upplevelse som samtidigt kan vara mycket lärorik. Kombinationen med att utforska nya kulturer och möjlighet till att få kunskaper som inte hade varit möjliga i Gävle på samma sätt fick oss att vilja åka på utbyte. Vi tänkte att det skulle bli en upplevelse för livet och så blev det också!

Varför just Turin?

Vi valde Turin eftersom vi båda först och främst tänkte att det var kul att åka till södra Europa. För vi tänkte att den kulturella upplevelsen skulle bli större om vi valde ett land långt ifrån Sverige. Därför blev Italien ett självklart val så vi fick möjlighet att utforska det italienska köket, fotboll, historia, arkitektur och allt annat som hör till deras mycket spännande kultur.

Hur hade ni det i Turin?

Vi hade det verkligen superbra! Under utbytet hade vi möjlighet att besöka flera häftiga platser i Italien, allt från Sicilien till Rom till alperna. Turin var även en stad som vi inte visste så mycket om med hade verkligen så mycket att erbjuda. På de få månaderna som vi bodde där blev vi helt kära i staden. Det som var mindre bra med vårt utbyte var att kurserna tyvärr var av varierande kvalitet. Några av dem var ostrukturerade och lärarna var inte bra. Något som kan vara bra att ha i åtanke dock är att Italien är mycket byråkratiskt så många processer som att hyra boende och anmäla sig till tentor var väldigt tidskrävande och komplicerade. Så vi hade en del problem också, men det var så värt det! Vi hade höga förväntningar men ändå överträffade dem alla.

Hur skilde sig undervisningen från Sverige?

Den var lite mer ostrukturerad än vad vi är vana vid i Sverige. Lektionerna var ofta mer integrerande än vad de är i Sverige. Vi tyckte de flesta kurser vi valde att läsa var intressanta.

Hur var studentlivet i Turin?

Studentlivet i Turin var väldigt kul, det anordnades många event och resor som man kunde delta på. De flesta som vi umgicks med var andra utbytesstudenter eftersom vi främst gick på dessa. Vi upplevde att det var väldigt många internationella studenter i Turin vilket var superkul.

Skulle ni rekommendera andra studenter att åka på utbyten och varför?

Ja! För att man lär sig så mycket och får uppleva massa roliga saker. Ett minne för livet!!

Har ni något tips till andra studenter som funderar på att åka utomlands och studera?

Sök boende i tid! Vi hittade snabbt och smidigt boende för vi började leta redan på sommaren. Många av de vi träffade där hade börjat sent i tid och fick stora problem som att behöva betala dyrt hotell första månaden osv. Sen tipsar vi även om att gå med i facebookgrupper för erasmusstudenter innan ni åker dit. För att få information om eventuella välkomstaktiviteter osv. Ta med er dubbelt av alla grejer, så som bankkort och försäkringskort.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)