Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa om vad studenterna vid Idrottsvetenskapliga programmet tycker om utbildningen och om hur det är att bo och plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter vid programmet tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Anna Häggqvist, alumn

Utbildning och examensår: Idrottsvetenskapliga programmet med inriktning hälsofrämjande livsstil, examensår 2022

Ålder: 28

Det här gör jag när jag inte jobbar: Spenderar tid med min familj och vänner. Gillar att vara ute i naturen och löptränar gärna.

Nuvarande arbetsplats och yrke: Fritidssamordnare, Gävle kommun.

...under utbildningens gång fick jag nya perspektiv och kände att jag ville jobba med idrott och hälsa på en mer övergripande nivå.

Läs hela intervjun med Anna

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval:
Rollen som fritidssamordnare är bred. Huvuduppdraget är att skapa en aktiv och meningsfull fritid för kommunens invånare, där jag arbetar för att utveckla och främja idrotten i kommunen. I det uppdraget ingår bland annat bidragshantering till idrottsföreningar, vilket i sin tur innebär mycket föreningskontakt.

När examen närmade sig dök tjänsten som fritidssamordnare upp och när jag bestämde mig för att söka så visste jag egentligen inte så mycket om rollen. Men det visade sig vara ett jobb som matchade utbildningen och mina förväntningar på yrket helt perfekt. Tjänsten började som ett vikariat, som blev förlängt och nu har jag blivit tillsvidareanställd.

Vad är det bästa med ditt yrke?
Det finns så mycket bra saker att lyfta med mitt yrke! Men för att nämna några så tycker jag att det är fantastiskt att få jobba för att främja idrott och rörelse. Sen gillar jag att jobbet är varierande, då ingen dag är den andra lik. Jag trivs med att varva kontorsarbete med att komma ut och träffa föreningar eller andra externa aktörer.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
När jag påbörjade utbildningen så var jag inne på att jag ville jobba mer konkret med träning, exempelvis som personlig tränare. Men under utbildningens gång fick jag nya perspektiv och kände att jag ville jobba med idrott och hälsa på en mer övergripande nivå. Det är till stor del tack vare utbildningen som jag fick möjligheten att jobba med det jag gör idag.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Jag har stor nytta av min utbildning i mitt yrke. Inte bara innehållet i utbildningen utan också att utbildningen har utvecklat min skriftliga förmåga och även förmågan att inhämta information, vilket är viktigt i mitt arbete. De kurser som jag har haft mest nytta av i yrket är kurserna idrottssociologi och AFA-kurserna.

Vad minns du särskilt från din studietid?
Först och främst alla härliga studiekamrater som bidrog till en rolig studietid. Sedan tycker jag de praktiska momenten där vi fick praktisera det vi lärt oss är lite extra minnesvärda. Både roligt och utmanande att få komma ut i olika verksamheter.

Vilka är dina framtidsplaner?
Just nu är jag föräldraledig och de framtidsplaner jag har nu är att komma tillbaka till jobbet i vår och fortsätta att utvecklas i min yrkesroll och att fortsätta jobba för att främja en aktiv fritid.

Sara Berglund, alumn

Utbildning och examensår: Idrottsvetenskapliga programmet 2018

Ålder: 28, blir 29 i april.

Det här gör jag när jag inte jobbar: Tränar, umgås med sambo, familj och vänner. När jag känner att jag har tid över ritar jag gärna. Såklart vandra i skog och natur med någon bra podd/ljudbok i lurarna. Musik är också ett stort intresse jag har.

Nuvarande arbetsplats och yrke: Fysioterapin/träningsbadet Sandviken Norra. Hälsovetare/rehabiliteringsassistent.

Jag trivs bäst i rörelse så denna utbildning gav mig inte bara kunskap teoretiskt utan även hur en kan tillämpa den i praktiken.

Läs hela intervjun med Sara

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval: Jobbar inom primärvården på fysioterapin/träningsbadet stationerad på Sandvikens närsjukhus. Jobbet innebär delegation av fysioterapeut. Har även rollen som samordnare och förläsare för vår diabetesskola för hela VO västra, där hälsocentralerna, Norra, Södra, Storvik, Hofors och Ockelbo ingår. Kan även ha motiverande samtal med patienter.

Vad är det bästa med ditt yrke?
Att hjälpa folk minska sin smärta, öka fysisk aktivitet eller göra livsstilsförändringar som förbättrar hälsan.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? Träning har alltid varit min medicin sedan jag var liten. Så att plugga det idrottsvetenskapliga programmet har gjort att jag fått mer att lägga i min ryggsäck. När jag såg annonsen var det självklart för mig att söka den. Jobbat på samma arbetsplats sedan 2019.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Absolut, kurserna i anpassad fysisk aktivitet och ledarskap coachning men även idrottspsykologi är berörande punkter genom mitt yrkesliv. Även kurserna idrottsskador/anatomi fysiologi och träningslära.

Vad minns du särskilt från din studietid?
Jag tyckte det var roligt att studera. Det var teoretiska moment men även en del praktiska. Jag trivs bäst i rörelse så denna utbildning gav mig inte bara kunskap teoretiskt utan även hur en kan tillämpa den i praktiken. Kan även nämna att jag träffade en av mina närmaste vänner på utbildningen och det jag vill ha sagt med det är att en kan få vänner för livet genom att studera.

Vilka är dina framtidsplaner?
Jag är en klassisk ambivalent drömmare. Jag vill göra mycket så jag tänkte hålla det för mig själv för att inte jinxa något. Men vi får se vad framtiden har att erbjuda.

David Eriksson, student

Program: Idrottsvetenskapliga programmet
Ålder: 36
Hemort: Gävle
Det här gör jag när jag inte pluggar: Spenderar tid med familjen, tar promenader och spelar playstation 5.

Det är en väldigt bred utbildning vilket leder till otroligt många olika arbetsmöjligheter.

Läs hela intervjun med David

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Innan jag började studera så jobbade jag i Umeå på Vattenfall och kände att jag ville vidare i karriären. Jag har alltid varit intresserad av idrott och när jag såg att det fanns idrottsvetenskapliga programmet i Gävle så var det en självklarhet att flytta tillbaka till Gävle där familjen bor.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har alltid varit intresserad av idrott och tittar ständigt på fotboll och spelade själv som yngre. Trivdes väldigt bra när jag var idrottslärare under åren jag bodde utomlands.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det är en väldigt bred utbildning vilket leder till otroligt många olika arbetsmöjligheter. Man vet inte riktigt vart man kommer hamna men det är en del av spänningen. För mig har kurserna anatomi och fysiologi samt anpassad fysisk aktivitet varit de roligaste kurserna då kunskapen man får är så otroligt nyttig i livet. Att kunna förstå hur motion och träning påverkar kroppen har varit det bästa med utbildningen.

Hur fungerar det här med flexibelt lärande?
Flexibelt lärande är en utmärkt valmöjlighet. Jag personligen föredrar undervisning på Högskolan men möjligheten att kunna delta på zoom, då man inte har möjlighet att närvara på plats eller när man känner sig lite krasslig, är toppen.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Det krävs inga förkunskaper för att kunna lyckas ta sig igenom kurserna.

Vad är det bästa med Gävle?
Naturen och närheten till allt möjligt. Oavsett vad man vill göra så är resan inte så lång. Då jag gillar att promenera så finns alla möjligheter för mig att ta mig runt stan.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Min dröm är att en dag undervisa på antingen en skola eller universitet. Jag älskar att lära ut kunskap och se glädjen hos personerna när de lyckas. Kanske jobba på en förening eller jobba med olika projekt.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Det är aldrig för sent att byta inriktning eller lära sig nya saker. Välj något som du brinner för.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)