Gå till eugreenalliance
Sök

Att läsa Industriell ekonomi - högskoleingenjör

Här kan du läsa om hur Hannah tyckte att det var att läsa utbildningen.

Hannah Hjerpe

Alumn, Ekonomiingenjörsprogrammet

Varför valde du  just den här utbildningen?
Det började på skidsemester i Italien. Jag frågade runt vad gruppen trodde var framtidsyrket och om de hade någon idé om vad jag kunde bli. Fick en massa olika svar men någon sa ingenjör och en annan tyckte att jag skulle passa som ledare. Samtidigt studerade min kompis programmet Industriell ekonomi och kunde varmt rekommendera den utbildningen. Jag stod i valet och kvalet mellan byggingenjör och ekonomiingenjör. Jag valde det senare, eftersom framtiden kändes bättre inom den genren.

Vad jobbar du med i dag?
Jag jobbar som inköpare, planerare och orderläggare på Atlings Maskinfabrik i Ockelbo. I och med att företaget inte är så stort har jag även hand om fakturering, viss produktionsberedning och prissättning av produkterna vi tillverkar. Jag trivs jättebra och tycker det är kul att jobbet är så varierande.
 
Utbildningens fokus ligger inom områdena logistik, kvalitet, miljö och organisation så andra tänkbara områden att arbeta inom är inköp, planering, projektledning, utbildning, marknadsföring med mera. 

Vad är det bästa med utbildningen?
Att utbildningen är så bred. Det leder till att du inte begränsar sig utan att alla dörrar står öppna. Och att du kan byta område om du skulle känna för det. Det är egentligen arbetsplatsen som begränsar dig och inte utbildningen. Det var väldigt givande med alla projektarbeten som ingick i utbildningen. Vi hade ett nära samarbete med näringslivet och fick se hur det ser ut i verkligheten i stället för att bara göra uppgifter från en bok. 

Vad skrev du ditt examensarbete inom och hur hade du nytta av din utbildning?
Jag och en annan tjej gjorde vårt examensarbete inom logistik, lagerhållning och distribution. Det kändes som om mycket av våra utbildningar rymdes i det arbete och vi hade fått en bra grund innan vi började.

Hur ser du på möjligheterna att jobba utomlands efter din utbildning?
Stora skulle jag vilja påstå. Har själv planer på att försöka ta mig tillbaka till USA någon gång i livet i och med att jag har bott där tidigare. Kanske inte för all framtid men ett par år kanske. Det spelar ingen roll vart du är i världen, bra personal behövs alltid och det är inte titeln som sätter gränserna utan arbetsplatsen. 

Har du några tips till den som ska söka till högskolan?
Att studera är väldigt fritt, det blir verkligen det du gör det till, se därför till att planera dina studier väl men planera även in fritid! Alla måste få ha en paus ibland. Se till att försöka knyta kontakter både med företag och med andra studenter, du vet aldrig vem som kan bli din nästa arbetsgivare. 

Övriga tankar kring val av jobb och studier?
Välj något som DU tycker är intressant, inte som kompisen eller familjen tycker är intressant. Det är trots allt du som ska arbeta med det en tid framöver. Ställ dig frågan: Hur länge orkar jag studera? Det kanske kan eliminera ett antal utbildningar. Jag kände till exempel att tre år var helt ok och då försvann alla utbildningar som var längre. Sen kan du även ställa dig frågan: Hur långt är jag beredd att flytta? Behöver du känna tryggheten hemifrån, från dina kompisar, från fotbollslaget eller vill du testa på hur det är att stå på egna ben och lära dig hitta i en ny stad? Inget är fel men det är DU som måste ta beslutet, ingen annan. Våga fråga om du inte förstår eller behöver hjälp med något, så att du får ut det bästa av din utbildning. Lycka till!

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)