Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter på kandidatprogrammet i socialt arbete med inriktning inter­nationellt socialt arbete. De berättar vad de tycker om utbild­ningen och om hur det är att plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Amira Pavlovic

Program: Kandidatprogram i socialt arbete inriktning internationellt socialt arbete.

Hemort: Född i Singapore och uppväxt i Malaysia.

...det bästa är min klass och hur mångsidig och mångkulturell den är


Läs hela intervjun med Amira

Amira Pavlovic hamnade i Gävle för att hennes drömutbildning fanns bara här.


Hon är född i Singapore och uppväxt i Malaysia och när hon var 19 år kom hon till Sverige. Det hela underlättades av att hennes pappa då bodde här och att hennes bror pluggade i Malmö.

Hon har alltid vetat att hon ville läsa något inom socialt arbete och hade redan börjat leta bland europeiska universitet. Och när hon, med hjälp av brodern och föräldrarna, började sålla säger att hon lätt hittade programmet hon sökte.

- I Gävle hittade jag så äntligen programmet som jag ville läsa, Internationellt socialt arbete. Det är något som jag velat göra hela mitt liv, något slags socialt arbete, och jag tänkte varför inte Sverige?

"Ni är blyga, men så vänliga om man tar första steget"

Amira ser den svenska kulturen som väldigt annorlunda, van som han var vid öppna och spontana människor. Det har också tagit ganska lång tid för henne att vänja sig vid ett så individualistiskt samhälle som vårt.

- Efter två år är det mindre läskigt för mig att fråga någon om något, för nu vet jag att människor här bara är blyga och faktiskt är riktigt vänliga om man tar första steget.

Kylan är en annan sak hon blivit tvungen att vänja sig vid och småstadslivet, då hon bodde i en megastad i Malaysia.

- Det här är en mysig liten stad och att som 19-åring för första gången bo ensam och det dessutom i ett land på andra sidan jorden, blev ett försprång i att bli självständig. Staden är verkligen vacker och jag älskar den.

"Det bästa är min klass och hur mångkulturell den är"

Hon tycker det är så bra med tanke på hur programmet genomförs, att man läser kurs efter kurs och gör en uppsats i slutet av varje. Hemma i Malaysia gick hon i en internationell skola med ett stort prov i slutet av terminen.

- Och jag som var riktigt dålig på att memorera. Systemet här är mycket bättre, att fokusera på varje enskilt avsnitt och faktiskt lära sig något.

Tillgängligheten till allt vill hon också lyfta, med massor av platser att studera, och att det finns så många stödsystem. Hon säger att hon försökt att lära sig svenska men funnit det lite svårt, så hon uppskattar verkligen att nästan alla pratar engelska.

- För att inte tala om hur vackert universitetet är och att hela campusmiljön är så inbjudande. Men det bästa är min klass och hur mångsidig och mångkulturell den är.

Stannar gärna i Europa ett tag

Amira har fyllt 21 år nu och går tredje och sista året på utbildningen. Hon säger att hon gärna stannar i Europa, tar ett jobb och skaffar sig erfarenhet.

- Mitt mål sedan är att återvända hem och hjälpa till att förändra det sociala arbetsfältet, då det kan bli så mycket bättre, säger Amira Pavlovic.

Text: Milan Mirkhan, student på kommunikationsprogrammet

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)