Företagsröster
Lantmäteriet har sitt huvudkontor ett stenkast från Högskolan i Gävle och därför får också våra lantmätarstudenter möta myndigheten redan under sin studietid.
Här berättar Linda Jonsson och Cecilia Wendleman om sina yrkesval och tankar om vardagen.

Linda Jonsson
Yrkestitel: Lantmätare
Varför valde du Lantmätarprogrammet?
- Jag ville läsa en ingenjörsinriktning eftersom jag gick natur på gymnasiet och ville ta vara på mina tidigare kunskaper. Efter att ha tittat på flera olika program fick jag tips av en bekant om att lantmätare kan vara ett roligt och varierande jobb. Jag fastande för mixen av juridik och teknik samt möjligheten till att få arbeta utomhus.
Vad är roligast i vardagen?
- Det händer alltid något nytt så jag lär mig saker varje dag. Alla ärenden är olika, det är många saker att ta reda på och ta ställning till. Juridik, teknik och fältarbetet ger variation på arbetsdagarna. Vi möter också många olika människor där vår yrkesroll ofta hjälper och gör nytta – många blir väldigt glada när en förrättning är färdig. Förrättningarna resulterar i något positivt: till exempel att vi skapar en ny tomt där man kan bygga sitt hus, att vi skapar en rätt att använda en väg eller en vattenbrunn eller att vi ordnar förvaltningen av större vägsystem.
Vad är den största missuppfattningen om din yrkesroll?
- Att vi bara drar streck på kartan eller slår ner rör i backen. Men det är ju bara en liten, liten del av vårt arbete: juridisk prövning, hantering av inteckningar och rättigheter, samråd med andra myndigheter och sakägare och framtagande av handlingar är den större delen. I och med att vi är en myndighet blir vi även styrda av lagstiftningen när det gäller hur vi ska handlägga våra ärenden.
Har du några tips till studenter och blivande studenter?
Försöka att få praktik eller sommarjobb inom olika branscher för att se vad det innebär. Ha ett intresse och försök förvalta och dra nytta av dina gymnasiekunskaper så att du kan skapa dina möjligheter och inte minst – samla på dig både teori och praktik!
- Om du vill jobba som lantmätare kan du inte få för mycket juridik eller psykologi för den delen, vi får användning för de båda ämnesområdena väldigt ofta.

Från vänster: Cecilia Wendleman, Niklas Hedberg, Anette Junerud, Mattias Eriksson och Cajsa Bast
Cecilia Wendleman
Yrkestitel: Kartingenjör och produktionsledare för kartdata
Varför valde du Lantmätarprogrammet?
- För mig är det ett arv eftersom mina föräldrar har jobbat på Lantmäteriet och jag är uppväxt i miljön. För mig är kartor både roliga och intressanta och som liten satt jag ofta med kartboken och jämförde kartan mot verkligheten när vi var ute och reste.
- Alla människor har en relation till kartor och de är en viktig del i vårt samhälle. Ett exempel är räddningstjänsten som måste ha rätt information, ett annat är kartan i GPS:er och inte minst alla incheckningar som görs i sociala medier som Facebook och liknande. Många av de svenska karttjänsterna på internet baseras på Lantmäteriets kartor så vi når verkligen alla genom vårt jobb!
Har du några tips till studenter och blivande studenter?
- Välj något som är roligt och som du trivs med, en arbetsvecka innebär 40 timmar och då är det bra att göra något som du tycker är intressant! - Skapa kontakter och arbeta med dig själv och dina sociala sidor. Att jobba på Lantmäteriet kräver en god social kompentens; vi är en stor arbetsplats och har ofta och mycket externa kontakter i sakfrågor.