Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter på Lantmätarprogrammet. De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Möt några av våra studenter

Här kan du läsa om vad några studenter som läser Lantmätarprogrammet tycker om utbildningen.

Maja Wiman

Program: Lantmätarprogrammet - teknisk inriktning

Ålder: 23

Hemort: Avesta

Det här gör jag när jag inte pluggar: Lagar mat, är ute i naturen och renoverar vårt hus.

I framtiden vill jag arbeta som mätningstekniker, gärna med någon koppling till klimatförändringar och hållbar utveckling.

Läs hela intervjun med Maja

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde Högskolan i Gävle för att jag hade hört gott om den utbildningen jag var intresserad av och för att jag gillar staden. Eftersom lantmäteriets huvudkontor finns i Gävle, och att lantmätarprogrammet ordnar träffar och besök hos andra aktörer, ansåg jag att det fanns goda möjligheter till att möta eventuella framtida arbetsgivare.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag har alltid tyckt om att vistas utomhus och har tänkt att jag vill arbeta i naturen. Jag tycker också att det är kul med kartor och teknik, därför valde jag att söka till lantmätarprogrammet med den tekniska inriktningen. Dessutom är jag intresserad av hållbar utveckling och önskade att få studera något som inkluderar det.

Vad är det bästa med utbildningen?

Efter cirka två år har jag fått mer förståelse och kunskap om bredden av ämnen vi får från utbildningen. Jag hade nog en snävare bild över vad jag kunde jobba med när jag började plugga men vi har lärt oss om väldigt mycket i ett stort spann, allt från geodetisk mätning, till hur vindar uppstår, till hur en detaljplan upprättas.

Vi läser två kurser parallellt i varje period och jag gillar att det ofta varit en kurs med mätning/beräkning och en med mer ekonomisk eller juridisk inriktning. Kurserna kompletterar därmed varandra bra eftersom en är mer praktisk och en mer teoretisk.

Eftersom geodetisk mätning och andra ämnen som programmet berör är under ständig utveckling i takt med digitalisering, globalisering och större fokus på hållbar utveckling m.m. känns utbildningen uppdaterad. Du som student får lära dig om nya tekniska innovationer, prova på nya mätinstrument, träffa aktörer som arbetar med det allra senaste osv. Det händer mycket inom den här branschen och det är väldigt spännande att få vara en del av det.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Det kräver en varm garderob! Under höstterminen i andra året går kursen Geodetiska fältövningar som påbörjas med att man är ute i två veckor och mäter varje dag. Det är väldigt kul och lärorikt men eftersom det är i september kan vädret vara opålitligt. Jag minns särskilt en fredag där vi stod ute i spöregn i 8 h och mätte, då var det skönt med några extra fleecetröjor och en kaffetermos. Men å andra sidan kan du få spendera vårens första dag ute i solen istället för att sitta inne i en föreläsningssal.

Sök sommarjobb inom branschen! Jag har arbetat som mätningstekniker på Avesta kommun och har vänner som sommarjobbade på Lantmäteriet. Det ger dels en fot in i arbetslivet och dels erfarenhet och kunskap.

Vad är det bästa med Gävle?

Känslan av en storstad som har nära till allt.

Vad vill du jobba med i framtiden?

I framtiden vill jag arbeta som mätningstekniker, gärna med någon koppling till klimatförändringar och hållbar utveckling.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Våga välja utbildning utifrån vad du tycker är kul och är intresserad av istället för att fastna i tanken på vad som “låter bra” eller som du tjänar mest pengar inom. Om du ändå inte kommer på vilket program du ska söka tycker jag att Öppna hus och liknande kan inspirera och leda dig på rätt väg.

Henrik Fjellborg

Program: Lantmätarprogrammet, teknisk inriktning

Ålder: 26 år

Hemort: Kiruna

Det här gör jag när jag inte pluggar: Jag utövar uthållighetsidrott, helst löpning eller längdskidor. Målet är att klara av långa löppass på fjället om somrarna.

Jag följer stadsomvandlingen i Kiruna med stort intresse och vill vara involverad som mätningsingenjör eller GIS-ingenjör.



Läs hela intervjun med Henrik

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Högskolan i Gävle var en av de högskolor som jag visste hade Lantmätarutbildning och Gävle verkade vara en stad i lagom storlek. Sen har Gävle bra förbindelser med hemorten både i form av nattåget som går varje natt och tågförbindelser till Arlanda.

Varför valde du just den här utbildningen?

Direkt efter gymnasiet läste jag en fristående kurs i Geografiska Informationssystem och fick upp ögonen för ämnet. Kombinationen av utomhusarbete och teknik tillsammans med de goda jobbutsikterna gjorde att teknisk lantmätare verkade vara en passande utbildning.

Vad är det bästa med utbildningen?

Blandningen av teori och praktik. Nästan alla kurser i utbildningen har intressanta laborationer varje vecka.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Under hösten och våren är det mycket laborationer utomhus. Klä på dig mer än du tror, det är aldrig roligt att frysa.

Vad är det bästa med Gävle?

Staden erbjuder bra service och det är väldigt bra cykelförbindelser mellan stadsdelarna. Många natursköna ställen finns i närheten. Jordbruksområdena mot Valbo och fiskelägena längs Gävlebuktens norra kust är smultronställen.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag följer stadsomvandlingen i Kiruna med stort intresse och vill vara involverad som mätningsingenjör eller GIS-ingenjör.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Sök den utbildning som intresserar dig mest. Förhoppningsvis passar utbildningen som handen i handsken. Men gör den inte det så är det inte hela världen, troligtvis har du fått än mer input och idéer om vad som passar dig. Ska du flytta och plugga så börja söka lägenhet tidigt och på flera kanaler.

Axel Troeng

Program: Lantmätarprogrammet, ekonomisk/juridisk inriktning

Ålder: 22

Hemort: Gävle

Det här gör jag när jag inte pluggar: Träning, tittar mycket på sport, är ute i naturen.

Jag valde utbildningen eftersom det finns många olika yrkesvägar efter utbildningen som jag tycker är intressanta.

Läs hela intervjun med Axel

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde att plugga på Högskolan i Gävle dels för att jag är född och uppvuxen här och att en intressant utbildning fanns här som jag ville läsa. Jag hade fått ett bra intryck av skolan från tidigare studenter, gillade arkitekturen samt närheten till Lantmäteriets huvudkontor vilket är ett stort plus i denna utbildning.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag valde utbildningen eftersom det finns många olika yrkesvägar efter utbildningen som jag tycker är intressanta, men även mitt intresse för samhällsplanering. Mitt val föll på Lantmätarprogrammet framför Samhällsplanerarprogrammet då jag tyckte det fanns mer intressanta yrkesvägar. Om man inte skulle känna att man är klar efter tre år finns det masterprogram man blir behörig till efter examen på Högskolan i Gävle.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen har varit den stora mängd kurser där man fått kunskap i flera olika områden utöver fastighetsrätt som grundläggande juridik, samhällsplanering och mikroekonomi som kan vara bra att känna till senare i livet (bygglov, testamente, äktenskapsförord m.m.). Eftersom vi varit så få på utbildningen tycker jag att jag fått bra kontakt med de flesta lärare vilket har skapat en familjär stämning i klassen. Det har varit lätt att få kontakt med lärare om man behöver hjälp med någon uppgift eller att få fram material (ex. tillgång till fastighetsregistret). Det har ofta varit lätt att boka in korta möten för exempelvis vägledning i projektarbeten.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

I vissa kurser är det väldigt mycket att läsa och göra så det är bra att verkligen planera sin tid så man kan ta tid att återhämta sig på helger. Eftersom det fanns tre inriktningar (ekonomisk/juridisk, teknisk och ingenjör) när jag började var det lätt att kunna byta mellan dessa om man ej kände att man läste rätt inriktning. Flera av kurserna det första året läses tillsammans med de andra inriktningarna för att sedan i år två och tre göra mer djupdykningar. I de flesta kurserna ingår det även stora projektuppgifter där mycket arbete i grupp förekommer.

Vad är det bästa med Gävle?

Storleken på staden och närheten till både Stockholm och Arlanda vilket gör att det är lätt att ta sig till och från Gävle. Det mesta som man kan tänka sig göra finns här och många som flyttat hit för att plugga vill gärna stanna kvar. Det är även jättebra att Lantmäteriets huvudkontor finns här som tar in många sommarjobbare (nästan 70–80% av studenterna på vårt program jobbade där). Närhet till både havet och skogen. Många företag finns här med inriktning mot Lantmäteri.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Förrättningslantmätare eller Mark- och exploateringsingenjör.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Var inte rädd att söka ett visst program. Om det inte skulle kännas bra så finns det inget som stoppar dig från att byta. Studentlivet har också ett väldigt bra utbud med många föreningar som knyter nya vänskaper.

Daniel Andersson

Program: Lantmätarprogrammet, ekonomisk/juridisk inriktning.

Ålder: 27

Hemort: Skara

Det här gör jag när jag inte pluggar: Arbetar extra som butikssäljare. Fritiden spenderas till att styrketräna och att vara ute i naturen.



Ett flertal av lärarna har sin grund inom lantmätaryrket vilket gör att utbildningen anpassas efter vad som efterfrågas av aktörer på arbetsmarknaden.


Läs hela intervjun med Daniel

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Den största anledningen var för att det fanns en treårig utbildning, vilket jag tyckte var en lagom lång utbildning men även att Lantmäteriets huvudkontor är lokaliserat till Gävle. Dessutom tyckte jag Gävle kändes som en lagom stor stad.

Varför valde du just den här utbildningen?

Innan studierna arbetade jag på ett energibolag där jag kom i kontakt med Lantmäteriet. Jag började läsa på om lantmäteriet vilket väckte mitt intresse för lantmätaryrket.

Vad är det bästa med utbildningen?

Utbildningen är teoretisk med praktiska inslag som ger kunskap inom många olika områden. Ett flertal av lärarna har sin grund inom lantmätaryrket vilket gör att utbildningen anpassas efter vad som efterfrågas av aktörer på arbetsmarknaden.

 

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Att läsa lantmäteri är mycket allmänbildande.

Vad är det bästa med Gävle?

Gävle är en lagom stor stad belägen vid havet. Det finns fin natur runt om Gävle om man gillar friluftsaktiviteter.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Mitt mål är att jobba som förrättningslantmätare.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Högskolan innebär mycket eget ansvar, var beredd på att vissa kurser kräver betydligt mer tid än andra.

Amanda Näslund

Program: Lantmätarprogrammet, ekonomisk/juridisk inriktning

Ålder: 31

Hemort: Höga Kusten

Det här gör jag när jag inte pluggar: Skidåkning är ett stort intresse, med en extra förtjusning för det branta. Allt inom ämneskategorin natur och friluftsliv lägger jag gärna min lediga tid på.

Det finns många områden att nischa sig på beroende av vad man fattar tycke för.


Läs hela intervjun med Amanda

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Av de alternativ som fanns så tänkte jag att Gävle skulle vara ledande inom ämnet och ha hög kompetens då statliga Lantmäteriet har sitt huvudkontor i stan, att det borde ”smitta av sig” i form av den bästa utbildningen på marknaden. Sedan spelade även lite logistik in, bra möjligheter till boende till exempel.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag började mina studier på Lantmätarprogrammet ganska sent. Flera år inom mäklarbranschen fick mig att fatta tycke för lantmätaryrket och de ämnesområdena. För att komma fram till något jag brinner för behövde jag överväga flera alternativ och testa olika arbetsplatser innan.

Vad är det bästa med utbildningen?

Att få insikt och kunskap om samhällsbyggnadsprocessens alla delar. Från planering, via genomförande till förvaltning med tillämplig lagstiftning. Det känns viktigt med de olika perspektiven, inte endast det som ligger närmast rollen som förrättningslantmätare.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Det finns många områden att nischa sig på beroende av vad man fattar tycke för. Fastighetsbildning kan idag bara ske genom en lantmäteriförrättning där förrättningslantmätaren är ensamt beslutande, den uppgiften känns stor och inspirerande.

Vad är det bästa med Gävle?

Boulognern!

Vad vill du jobba med i framtiden?

Värdering och markförhandling tycker jag är roligt.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Tre år går jättefort och är du inte intresserad innan du börjar blir du det garanterat av programmets enormt duktiga lärare.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)