Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter som går Maskiningenjör (Co-op). De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter vid programmet tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Möt några av våra alumner

Här kan du läsa om vad tidigare studenter som läst Maskiningenjör tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Prisade studenter

Martin Larsson och Hannes Olsson, maskiningenjörsstudenter vid Högskolan i Gävle, får Sveriges ingenjörers årliga pris på 50 000 kronor för landets bästa examensarbete. De får priset för att ha ökat konkurrenskraften och prestandan hos ett verktyg för skärande bearbetning.

Läs hela intervjun med Martin och Hannes

Förutom priset på 50 000 kronor utdelades även ett diplom.

– Martin Larssons och Hannes Ohlssons exjobb är ett bra exempel på det vi så ofta kallar ingenjörskonst. De har använt matematiska modeller för att förbättra tekniken så maskinerna blir bättre och kostnaderna sjunker, vilket utgör en grund för produktutveckling, säger Ulrika Lindstrand förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Martin Larsson såg det som en vinst att bara bli utsedd till Gävles kandidat till den nationella uttagningen, ett kvitto på att de gjort ett riktigt bra jobb.

- Och så är det ju jättekul att mäta sig med de andra lärosätena. Att vi sedan vann priset är ju fantastiskt roligt och det visar också att vår utbildning är absolut i klass med övriga lärosäten.

Han arbetar nu som utvecklingsingenjör på Sandvik AB och säger att det var det jobb som han siktat in sig på redan innan utbildningen.

- Utbildningen var klockren, just maskiningenjörsprogrammet är väldigt bred och det var bra. Jättehärligt och med den kunskapen och det här priset i ryggen ser jag en väldigt ljus framtid, säger Martin Larsson.

Hannes hade hört om lite om priset innan och att sedan också vinna det tycker han är otroligt roligt och faktiskt svårt att riktigt greppa fortfarande.

- Ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb och en tacksam belöning för allt slit som varit. Samtidigt visar arbetets resultat en utvecklingspotential hos stöddockan och kraften av att använda optimering.

Han arbetar nu som maskinkonstruktör på ingenjörsföretaget Etteplan och säger att han trivs så bra, att det känns helrätt.

- Framtiden ser väldigt ljus ut, jag trivs så bra där jag är och jag ser stora möjligheter att utvecklas och göra sådant jag tycker är roligt. Och det kommer bara att bli bättre, säger Hannes Olsson.

Båda vill också rikta ett tack till sina handledare, Per Blomqvist utbildningsledare vid Högskolan i Gävle och Martin Norén på Etteplan.

Text: Douglas Öhrbom

Enkelheten i att snabbt kunna få kontakt och föra en dialog med lärarna är väldigt bra

Läs hela intervjun med Niklas

Det här gör jag när jag inte pluggar: På fritiden umgås jag gärna med min sambo. Att vara ute och vandra i naturen är en uppfriskande aktivitet som vi båda uppskattar, men också att laga till middagar och testa nytt i köket. I övrigt så är MTB ett stort intresse för mig, så det blir en hel del cykling.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Då jag är uppvuxen i Söderhamn, kändes Gävle som ett bra alternativ. Jag kände även en del personer från Söderhamn som gått/gick utbildningen och var nöjda.

Varför valde du just den här utbildningen?
Att läsa till maskiningenjör var något som var fastslaget, men att det blev just utbildningen i Gävle hänger mycket ihop med föregående fråga.

Vad är det bästa med utbildningen?
Förutom intressanta kurser just mot maskin, såsom Mekanik, Hållfasthetslära och Maskinelement, så skulle jag säga att enkelheten i att snabbt kunna få kontakt och föra en dialog med lärarna var väldigt bra. Jag tror att just det sistnämnda är en fördel mot att gå i väldigt stora klasser i andra städer, då många har frågor de vill ställa till lärarna.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Vi genomförde ett längre projektarbete i grupp, ute på ett företag i trakten. Det var väldigt givande då en mängd teoretiska kunskaper från olika kurser under utbildningen fick komma till nytta. Vikten av att få med den ”fjärde dimensionen” – verkligheten, i själva felsökningsarbetet gjorde det hela väldigt intressant och utmanande.

Vad är det bästa med Gävle?
Närheten till natur och fina ställen för cykling!

Vad vill du jobba med i framtiden?
Det är svårt att säga. Jag tror att är man öppen, har tålamod och vill lära sig nya saker, så kommer sidospår att dyka upp längs vägen.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Sök och ha kul under utbildningen!

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)