Gå till eugreenalliance
Sök

Studentintervju

Johan går sista året på kandidatprogrammet. Men redan i höstas fick han jobb på Länsstyrelsen, som handläggare på miljöenheten.

Johan Lund

Namn: Johan Lund
Program: Miljöstrateg

Utbildningen återspeglar till stor del yrkeslivet och känns uppdaterad och modern.

Så du fick jobb innan du läst färdigt?

Det var en tjänst jag haft ögonen på hela tiden. Jag såg den på Platsbanken och sökte. När jag fick jobbet var de väldigt tillmötesgående, så jag kunde studera färdigt innan jag tillträder tjänsten. Nu pluggar jag sista året. Under hela min studietid har jag arbetat vid sidan av studierna, men på min gamla arbetsplats på Kustbevakningen.

Varför lockade jobbet dig?

Jag gillar att vara ute och testa saker, kombinerat med att vara på kontor. Det är skönt att det är omväxlande. Många av jobben som miljövetare är på det sättet, eftersom man måste ut på plats och skapa sig en uppfattning för att kunna ta beslut.

Varför valde du att läsa miljövetenskap?

Innan jag började studera jobbade jag inom kustbevakningen i 10 år. Det innebar ett stort miljöansvar och väckte mitt intresse för miljö.

Berätta om studierna.

De består av föreläsningar mixat med projektarbeten i grupp och individuellt. Vi har 2 - 3 dagar på Högskolan per vecka och resten mer självständigt. Det passar mig perfekt, som är småbarnsförälder och deltidsarbetande. Jag tycker att det alltid är utmanade och spännande att arbeta i grupp med nya människor. Utbildningen återspeglar till stor del yrkeslivet och känns uppdaterad och modern.

Nåt som är lite sämre med utbildningen?

Jag har bytt ut nån kurs, eftersom jag ville läsa inom det miljörättsliga området. Fast det gick ju bra att ändra om lite så det passade mig. Framöver kommer miljörätt att vara en del av programmet, så upplägget kommer att bli riktigt bra.

Du valde inte Co-op?

Jag vet att många får jobb tack vare att de går Co-op. Det är en riktigt bra ingång för att skapa sig relevant yrkeserfarenhet och knyta kontakter. Men jag valde ändå att köra utan, och förlita mig på tidigare arbetslivserfarenhet.

Viktiga egenskaper som är bra för en miljövetare?

Man måste kunna sätta känslorna åt sidan och ha en objektiv ingång. Det är svårt om du är för känslomässigt engagerad. Se till att vara flexibel och öppen för nya lärdomar.

Hur känns det när du ser om klimatkrisen på nyheterna?

Jag tar till mig när jag ser nyheterna. Är inte förvånad över vad som sker, med klimatförändringarna. Det här är en anledning till att jag vill jobba med miljö, att se till att få en förändring. Lösningarna är det intressanta. Klimatanpassningar. Som att inte bygga hus för nära vatten. Det roliga med branschen är att hitta lösningar.

Vad vill du bidra med i framtiden?

Att minska miljöpåverkan på vissa saker. Det är min kopp av te.

Har du användning för miljöpsykologin?

Absolut. Jag har en större förståelse för hur folk resonerar och varför det är svårt att ändra ett beteende. Det gör att jag förstår hur klimatförnekare tänker (och tycker synd om dem). Psykologin är applicerbar inom de flesta miljöområden. Även om jag inte kommer att arbeta med miljöpsykologi, så kan jag använda kunskapen som ett redskap i mitt jobb.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)