Herobild

Årets studentstad – här är fem anledningar till att plugga i Gävle

Högskolan i Gävle utsågs av SFS, Sveriges förenade studentkårer, till Årets studenstad 2017/2018. Ett viktigt kvitto på att Högskolan under flera år jobbat på rätt sätt.

Här är fem viktiga anledningar till att Gävle är en bra stad att studera i.

1. Studentbostäder till alla

Gävle har en bostadsgaranti för studenter, vilket betyder att du som väljer att studera här ska ha fått ett erbjudande om bostad senast två veckor efter terminsstart.

– Studenterna måste ha någonstans att bo. Där har kommunen skyndat på och de senaste fyra åren har vi sett en enorm ökning av studentbostäder, säger Helene Åkerlind, kommunstyrelsens vice ordförande.

Under 2018 börjar ett nytt bostadsområde ta form vid Kungsbäck, där campus ligger.

– Där har studenterna efterfrågat studentbostäder och vanliga bostäder, större lägenheter än ettor, och en affär. Och så blir det nu, säger Helen Åkerlind.

2. Studenterna får vara med och påverka

Ylva Fältholm, rektor.

SFS framhåller i sin motivering hur bra Högskolan i Gävle har jobbat med att låta studenter komma till tals och påverka verksamheten och utbildningarna.

En förutsättning för att vinna titeln som årets studentstad är att hela staden på ett aktivt sätt arbetar för att främja studenters situation och livsvillkor. Det gör Gävle! Samarbetet mellan Gefle studentkår, högskolan och även Gävle kommun har varit framgångsrikt de senaste åren.

– Vi har ett bra samarbete. Vi jobbar mycket proaktivt och uppmärksammar de problem som finns i stället för att säga att allting är perfekt, säger Linda Hernandez Igglund, ordförande för Gefle studentkår.

– Det är jätteviktigt att vi har studenterna med oss i olika sammanhang eftersom de bidrar väldigt mycket till att utveckla kvaliteten i våra utbildningar, säger rektor Ylva Fältholm.

På Högskolan i Gävle sätts studenterna i fokus, vilket inte minst märks genom att studenterna bjuds in till att skapa årets studentrekryteringskampanj som går under namnet MadeByStudents. Läs mer om den här.

3. Samlat campus, lätt att ta sig till

En av alla de positiva saker som SFS nämner i sin motivering är infrastrukturen kring Högskolan i Gävle.

Det är lätt att ta sig till Högskolan i Gävle, som har ett samlat campus en kvarts promenad från stadens centrum. Det finns bra cykelbanor hit och det går förstås bussar från centrum men även en busslinje mellan högskolan och Campus Sätra, där en del av stadens studentlägenheter finns.

4. Kontakten med arbetsgivare och övriga samhället

Högskolan i Gävle har jobbat hårt under många år för att utveckla sin samverkan med näringslivet och det omgivande samhället. Det har mynnat ut i en rad samarbeten som gör att studenter i Gävle har goda möjligheter att skapa kontakter med framtida arbetsgivare.

Ett exempel är våra co-op-utbildningar där du pluggar och jobbar (med lön!) samtidigt. Att läsa ett co-op-program innebär att du går en normalt treårig utbildning under fyra år, men i gengäld får nästan ett helt års relevant arbetslivserfarenhet.

5. Det unika och vackra läget

Högskolan i Gävle är inrymd i lokaler som tidigare utgjorde regementet I14 på Kungsbäck.

Omgivningarna är vackra med närliggande regementsparken och Boulognerskogen samt stadsträdgården, som är ett utflyktsmål och en plats för vila och rekreation för både studenter och andra. Gavleån rinner genom hela Boulognern (som stadsträdgården och Boulognerskogen kallas i folkmun) och ger både möjlighet till gratis fiske och svalkande dopp i det relativt nyanlagda stadsbadet med tillhörande beachvolleybollplaner.

På gångavstånd från campus finns även löparspår, minigolfbana, driving range för långgolfare samt en av landets bästa frisbeegolfbanor. Gävle konstcentrum, som ligger bara ett par hundra meter från högskolans entré, bjuder på en stor variation av utställningar och föreläsningar hela året runt.

Studenter om vad som är bra med Gävle

John Ajifowowe, 26, läser magisterprogrammet i logistik och innovationsledning.

John Ajifowowe

– Jag gillar att det finns mycket skog och bra gång- och cykelvägar. Gävleborna är lätta att prata med och de är bra på att lyssna. Jag brukar ofta fråga efter vägen till olika ställen i stan.

Amanda Berglund, 24 år, läser magisterprogrammet i logistik och innovationsledning.

Amanda Berglund

– Det finns lite av allt här. Jag och min sambo skulle gärna bo utomlands ett tag men känner att vi gärna vill flytta tillbaka till Gävle senare. Det finns olika sporter och många industrier så att vi kan få jobb båda två.

Olof Mård, 29 år, läser personal- och arbetslivsprogrammet.

Olof Mård

– Det är en mysig stad som ständigt utvecklas. Det finns ett utbud för alla åldersgrupper och aktiviteter som lockar både på sommaren och på vintern. Närheten till Stockholm, Uppsala och Kungsberget tilltalar också.

Erika Jansson, 24 år, läser personal- och arbetslivsprogrammet.

Erika Jansson

– Det är en mysig stad med nära till det mesta. Boulognern är fin och alla är trevliga här. Jag bor i en studentlägenhet och det är bra att det finns bostadsgaranti. Det ger en trygghet för studenter.

Ida Pellika, 21 år, läser fastighetsmäklarprogrammet.

Ida Pellika

– Jag gillar studentlivet som skapar en bra samhörighet. Och så gillar jag att lärosätet inte är så stort för det gör att det blir en familjär känsla och härlig stämning.

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-02-27
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)