Elitidrott och studier

Vid Högskolan i Gävle är det möjligt för dig som elitidrottare att förbereda dig för livet efter idrottskarriären samtidigt som du är aktiv. Du kan kombinera din elitidrottsatsning med studier och bli en EVL-student.

Logotype för Elitidrottsvänligt lärosäte

Riksidrottsförbundet (RF) har utsett Högskolan i Gävle till ett Elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) från och med hösten 2020. Som ett Elitidrottsvänligt lärosäte ger vi i möjligaste mån stöd till elitidrottande studenter för att underlätta satsningen på dubbla karriärer - både studier och idrott.

Vi ser över möjligheterna för dig som är toppsatsande idrottare att skapa en anpassad studiegång och möjlighet till dubbla karriärer under studietiden. Tillsammans med en koordinator ses dina möjligheter över för hur du ska kunna, i möjligaste mån, genomföra din utbildning samtidigt som du satsar på din idrott.

Möjligheten riktar sig till dig som bedriver elitidrott i en sådan omfattning, att studieanpassningar av olika slag är nödvändiga för att kunna kombinera bägge satsningarna.

Som elitidrottande student skriver du ett elitidrottsavtal med Högskolan i Gävle som preciserar både dina och högskolans åtaganden. Avtalet är en förutsättning för att du som student ska få möjlighet att kombinera elitidrott och studier, och bli en EVL-student.

Elitidrottsavtal

Elitidrottsavtalen vänder sig till dig som är elitidrottare och bedriver elitidrott i en sådan omfattning att anpassade studier är nödvändiga för att kunna kombinera ditt idrottande med studier på högskolenivå. Gäller junior- såväl som seniornivå.

För att omfattas av högskolans definition av elitidrottare ska du vara antagen till kurs eller program vid Högskolan i Gävle samt uppfylla Högskolans definition av elitidrottare:

  • Idrotten måste ingå i någon av Riksidrottsförbundets (72) specialidrottsförbund (SF)
  • Idrottare som är potentiell eller aktuell landslagsidrottare på junior- eller seniornivå som bedriver elitidrott i sådan omfattning att anpassade studier är nödvändiga.
  • Individuell idrottare som tävlar på lägst nationell mästerskapsnivå
  • Lagidrottare som deltar i landslagets utvecklingsverksamhet
  • Lagidrottare som spelar i någon av de två högst nationella serierna (under förutsättning att det finns minst fyra serier totalt i lagidrotten)
  • Huvudtränare för individuell elitidrottare, elitlag, förbundskapten för landslag, förbundstränare och förbundsdomare på nationell och internationell nivå.

En förutsättning för att du ska omfattas av elitidrottsavtalet är att du kan styrka ditt idrottsutövande genom intyg från ditt specialidrottsförbund (SF) eller din idrottsförening.

Två olika avtal

Det finns två olika avtal. Ett för dig som är potentiell eller aktuell landslagsutövare, och ett för dig som är elitidrottare och vill kombinera elitidrott och utbildning:

Är du potentiell eller aktuell landslagsutövare krävs intyg från ditt specialidrottsförbund, och du använder Riksidrottsförbundets blankett:
Blankett för EVL-intyg från specialidrottsförbund Pdf, 331 kB.

Är du elitidrottsstudent som vill kombinera elitidrott och utbildning krävs intyg från din idrottsförening, och du använder Högskolan i Gävles blankett.
Blankett för EVL-intyg från idrottsförening Pdf, 142 kB.

Det här erbjuder vi dig

Som EVL-student får du tillgång till studievägledning och i möjligaste mån hjälp med individuell anpassning av dina studier, till exempel när det gäller studietakt och studieplan. Vid behov ser vi också över möjligheterna få en flexibel utformning av examinationen, utifrån den aktuella utbildningens förutsättningar. Vi förväntar oss att du har en god framförhållning i dina studier och tar en tidig kontakt med utbildningsledare och kursansvarig eller motsvarande vid behov av hjälp.

Som antagen EVL-student får du:

Tillgång till en kontaktperson, en dubbla karriärer-koordinator (DK-koordinator) som hjälper dig med kontaktvägar till idrottslig support i samarbete med Högskolans samverkansaktörer inom idrott, studievägledning och karriärsval.

Möjlighet att ingå i ett nätverk med andra elitidrottare med erbjudanden om föreläsningar och sociala aktiviteter.

Möjlighet att söka elitidrottsstipendium via Riksidrottsförbundet (gäller dig som är potentiell eller aktuell landslagsutövare).

Så här ansöker du:

1. För att kunna ansöka om att bli EVL-student måste du först ha ansökt och blivit antagen till någon av våra utbildningar - ett program eller en kurs.

2. Använd en av blanketterna nedan och begär ett intyg att du uppfyller kraven för en EVL-student antingen från ditt specialidrottsförbund eller idrottsförening.

Blankett för:
EVL-intyg från specialidrottsförbund (potentiell eller aktuell landslagsutövare) Pdf, 331 kB.

EVL-intyg från idrottsförening Pdf, 507 kB.

3. Skicka intyget till DK-koordinator vid Högskolan i Gävle, som bekräftar din status som EVL-student.

Vad säger studenterna?

Tre meriterade elitidrottare pluggar nu vid Högskolan i Gävle genom satsningen Elitidrottsvänligt lärosäte. Upplägget underlättar för idrottare som vill kunna fortsätta att idrotta på elitnivå samtidigt som de studerar för att få en karriär vid sidan om idrotten.

FAQ - Elitidrott och studier vid Högskolan i Gävle

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om att kombinera elitidrott med studier vid Högskolan i Gävle.

Kontakt

Mikael Westling Söderström

DK-koordinator
Tel: 026-64 82 71
E-post: Mikael.Westling.Soderstrom@hig.se

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-09-01
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)