Gå till eugreenalliance
Sök

Kandidatprogram i utredningskriminologi 180 hp

Är du intresserad av de bakomliggande orsakerna till brotts­lighet och vilka åtgärder som är verkningsfulla mot brott? Vill du lära dig mer om kriminologiska teorier, metoder samt brottslighetens struktur och omfattning? Som utrednings­kriminolog finns möjligheter att påverka och göra skillnad för vårt samhälles utveckling och hållbarhet.

Varför begår människor brott?

Frågor om brottslighet och varför människor begår brott är alltmera aktuella i dag. Hur kan brott förebyggas, hur utreds brott och hur straffas eller behandlas förövarna? Utbildningen i utredningskriminologi ger dig kunskaper i allt detta som är nödvändigt för ett självständigt arbete som utredare av olika frågeställningar kring brottsligheten.

Titel: kriminolog

Med en kandidatexamen i kriminologi är tänkbara arbetsplatser inom polisen, kriminal­vården, kommunernas brottsförebyggande råd, socialtjänsten, tullen, sjukvården samt andra myndigheter, förvaltningar och företag som på olika sätt arbetar med frågor om brottsligheten och åtgärder mot brott.

Eftertraktad på arbetsmarknaden

Det finns en expanderad arbetsmarknad för personer som kan utreda och analysera brott. Efterfrågan på kompetensen förväntas öka under de kommande åren. Det finns alltså goda förutsättningar för att du som färdigutbildad kriminolog med en utredar­kompetens blir eftertraktad på arbetsmarknaden på lokal, regional och nationell nivå.

Att läsa utbildningen på distans

Utbildningen bedrivs som distansutbildning på helfart med vissa träffar i Gävle. Antalet träffar i Gävle varierar mellan olika terminer, i normalfallet är det ca 5 träffar/termin.
I programbeskrivningen kan du läsa mer om utbildningen och om vad det innebär att läsa den på distans.

Anmälningsinformation

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +
Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1 b eller 1a1+1a2.

Ansökan

Start
Studieform
Studietid
Ansökan *
Hösttermin 2024
Distans
2024 - 2027

Antal platser: 70

Studieort: Gävle

Anmälningskod: HIG-19209

Undervisningsspråk: Svenska

Studietakt: Helfart

Urval: Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

*) Webbanmälan på antagning.se öppnar cirka en månad före sista anmälningsdag.

Kontakt

Vid frågor om programmet kontakta

studentsupport@hig.se

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)