Herobild

IT/GIS - informationsteknologi med GIS-inriktning 180 hp

Google Earth™ – Google Maps™ – smarta applikationer där allt börjar med GIS

Geografiska Informationssystem (GIS) är grunden till alla applikationer som använder position på något sätt – såväl på webben som i telefonen. Två av de mest kända är kanske Google Maps™ och Google Earth™. Men GIS handlar om så mycket mer. Att ta fram och använda korrekt position på rätt sätt kan handla om liv eller död. Eller att avslöja samband och förhållanden som annars inte skulle ha upptäckts.

Unik utbildning i Sverige

Högskolan i Gävle samarbetar med flera av branschens företrädare i Gävle och utbildningen är unik i landet. Programmet är utvecklat tillsammans med branschen.

Vad är då GIS?

Börja med att titta på filmen här så får du veta mer om vad begreppet står för. I filmen får du också träffa några företrädare för våra samarbetspartners från industrin – till exempel Per Carlsson COO inom S-Group koncernen.

GIS + IT = SANT

Användningsområdena för GIS är oändliga. Fler exempel är Roadroid och Endomondo. Gemensamt är att tillämpningen handlar om applikationsutveckling och programmering för dagens plattformar som smart phones och webben. Dagens GIS-utvecklare måste till stor del vara IT-kunniga.

Gävle är Sveriges GIS centrum

Ända sedan Lantmäteriet flyttade till Gävle under 70-talet har Gävle varit landets centrum för geografisk information. Numera finns förutom Lantmäteriet även Metria, ESRI, Geomatikk, Sweco Position, Cartesia och det framgångsrika GIS-klustret FPX. 2011 invigdes Esri Developer Center på Högskolan i Gävle som det sjätte i världen.

Per Carlsson, ESRI

- Geografiska informationssystem (GIS) med koppling till vår ökade användning av Smart Phones blir allt mer viktig. Tillväxten förutspås vara mycket god med hög grad av teknisk innovation, nya tillämpningsområden och nya tjänster.

- Arbetsmarknaden inom de många tillämpningsområden som redan idag drar nytta av GIS är generellt sett mycket god. En utbildning som den på HiG med kombination av en gedigen utbildning inom IT tillsammans med kunskap om möjligheterna med GIS ser jag som en mycket god bakgrund för framtida medarbetare.

Per Carlsson COO inom S-Group koncernen

Anmälningsinformation

Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 3b / 3c, Samhällskunskap 1 b / 1a1+1a2

Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %

Ansökan

Start
Studieform
Studietid
Anmälan *

*) Webbanmälan på antagning.se öppnar cirka en månad före sista anmälningsdag.

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2015-10-23

Intressanta länkar

Läs mer om företag och applikationer eller se en film om GIS.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)