20
NOV 2024
kl. 09.30-14.00
Upptäck kraften med GIS - fira internationella GIS-dagen med oss
20 november firar vi internationella GIS-dagen med ett par olika aktiviteter. Dels en digital 30 minuters livesändning där du får en inblick i vad GIS är och hur det används i samhället. Dels en föreläsning på temat "Lantmäteriets stöd i kris med GIS" som riktar sig till Högskolans studenter. Dagen arrangeras i samarbete mellan Högskolan i Gävle och Lantmäteriet.
Datum: 20 november
Tid: kl. 09:30-10:00 och kl. 13:00-14:00
Plats: Högskolan i Gävle och digitalt
Program
Kl. 09:30-10:00 Livesändning med länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
» Vad är GIS?
» Lyssna på experter inom området.
» Ställ frågor i chatten.
» Inspireras till yrken och utbildningar inom den växande branschen.
» Tävla & vinn fina priser!
"Att delta i evenemanget är en fantastisk chans för er att upptäcka GIS, ett kraftfullt verktyg för att analysera och förstå geografiska frågor. Från geografi och samhällsvetenskap till teknik, hållbarhet och krisberedskap – GIS är nyckeln till att utforska och lösa många av dagens och framtidens utmaningar. Under live-sändningen kommer ni att få en insikt i vad GIS verkligen innebär och hur det kan tillämpas för att forma ett mer hållbart och innovativt samhälle. Det finns ett ökat behov av GIS-kunskap i många yrken, och det behövs för ett Sverige som ligger i framkant av digitaliseringsprocessen."
Seminarium för Högskolans studenter, sal 33:302
Kl. 13:00-14:00 "Lantmäteriets stöd i kris med GIS"
Caroline Lindhe, Utbildningsansvarig Lantmäteriet
Rickard Hallengren, GIS handläggare Lantmäteriet
Våra utbildningsprogram inom GIS
Civilingenjör, geodata och positioneringsteknik 300 hp Länk till annan webbplats.
Datateknik och mjukvaruutveckling - Ingenjör 180 hp Länk till annan webbplats.
Datavetenskapliga programmet 180 hp Länk till annan webbplats.
Lantmätarprogrammet – kart- och mätningsteknik 180 hp Länk till annan webbplats.
Lantmätarprogrammet – fastighetsjuridik och markanvändning 180 hp Länk till annan webbplats.
Masterprogram i Geospatial informationsvetenskap 120 hp Länk till annan webbplats.
Magisterprogram i GIS och tillämpad geografi 60 hp Länk till annan webbplats.
Samhällsplanerarprogrammet 180 hp Länk till annan webbplats.
Mer om geodata
I geografiska informationssystem (GIS) kan geodata i form av höjddata, markanvändning, geologisk information samt klimat- och väderdata analyseras för att förbättra en översvämningsanalys. Att skapa noggranna höjdmodeller för att räkna ut hur vattnet rinner efter ett skyfall är ett exempel på ett användningsområde för geodata. En annan tillämpning är digitala 3D-modeller för att visualisera förändringar i stadsbilden som ett nytt bostadsprojekt kommer att leda till.
För att geodata ska kunna utnyttjas fullt ut och bidra till innovation och hållbar utveckling används avancerad ny teknik som artificiell intelligens (AI), virtuell verklighet (VR) och analys av stordata. Högskolan i Gävle (HiG) är ett av lärosätena med mest omfattande utbildning och forskning kring geodata. Här finns också den enda civilingenjörsutbildningen i landet som är helt inriktad mot geodata.
Det här är GIS för oss som arrangerar GIS-DAY
Hantering av geografisk information är i flera avseenden avgörande för utveckling av en hållbar framtid och fungerande samverkan. Utöver det är GIS ett stort intresseområde för Högskolan genom att ämnet har en särskild roll i två av högskolans strategiska forskningsområden: Hållbara Städer och Intelligent Industri. Vi ser också ett ökat behov av GIS-kunskap i många yrken och det behövs för ett Sverige som ligger i framkant av digitaliseringsprocessen.
Som enda lärosäte i Sverige erbjuder Högskolan i Gävle en komplett akademisk miljö inom Geospatial Informationsvetenskap med en mångfald av GIS relaterade utbildningar och examina på alla nivåer och dessutom internationell erkänd forskning. Låt dig inspireras av möjligheterna vid GIS-dagen!
Lantmäteriet ansvarar för fastighetsindelningen i Sverige och försörjer samhället med information om geografi och fastigheter. Vi säkrar ägandet av fastigheter och tillgängliggör geodata för samhället och säkerställer en nationell geodetisk infrastruktur. Lantmäteriet är en modern statlig myndighet som kartlägger Sverige med moderna tekniker, t.ex. genom laserscanning. Vi bygger upp och tillhandahåller geografisk information och fastighetsinformation som används av andra myndigheter och företag i samhället, exempelvis i GIS and andra system. Vi ansvarar även för registreringen av fastigheter, som bland annat visar vem eller vilka som äger respektive fastighet och, tillsammans med utvalda kommuner, fattar beslut om nya fastigheter eller om ändring av existerande fastighetsgränser. Lantmäteriet känner till varenda plats i Sverige!
Tid och plats
Sidan uppdaterades 2024-11-15