16
OKT 2025
kl. 10.00-12.00
Webbinarium: Mer lokal livsmedelsproduktion – hur når vi dit?
Vad är framgångsfaktorerna för lokala livsmedelskedjor i Sverige och hur kan dessa stärkas? Vilka utmaningar möter aktörer, och vad finns det för möjligheter och strategier för att hantera dem? På webbinariet diskuterar vi just de frågorna.
Dag: 16 oktober
Tid: 10.00-12.00
Plats: Digitalt
Högskolan i Gävle har, inom ramen för forskningsprojektet GREENER, genomfört studier med syftet att utveckla ett ramverk över faktorer som påverkar etablering och uppskalning av lokala livsmedelskedjor samt riktlinjer för hur entreprenörer i lokala livsmedelskedjor bör förhålla sig till dessa faktorer för ökad konkurrenskraft och tillväxt.
På webbinariet presenterar vi de viktigaste slutsatserna från våra studier. Dessutom bjuder vi in till workshoppar för att fördjupa diskussionerna. Du kan välja att delta på en av fyra workshops.
Att utveckla och skala upp lokal livsmedelsproduktion får allt större uppmärksamhet i offentliga och politiska diskussioner, men frågan om hur det ska gå till lämnas ofta obesvarad. Workshopen handlar om varför och hur lokala livsmedelsföretag kan växa, samt om olika möjligheter, drivkrafter och hinder. Vi kommer också att diskutera hur tillväxt kan påverka företagets aktiviteter och resurser samt vilka strategier som kan användas för att växa vidare.
Workshop 2: Etablering och uppskalning av lokala mathubbar eller ”Food Hubs” i en svensk kontext.
Var med och diskutera olika lösningar för hur man kan främja distribution och försäljning av lokalt producerad mat. Under workshopen presenteras utfall av en studie som har tittat på etableringen och skalningen av så kallade mathubbar eller ”Food Hubs”. En Food Hub är en oberoende tredjepartshandlare eller grossist som fyller vissa funktioner för att förbättra och uppmuntra försäljningen av lokala livsmedelsprodukter på en lokal marknad på ett hållbart sätt. På workshopen går vi igenom vad en mathub är, hur de är organiserade, vilken affärsmodell en mathub kan ha, och vilka tillväxtstrategier för ökad försäljning av lokalt producerad mat som används. Vi diskuterar dessutom Food Hubs framgångsfaktorer som driver etableringen och utvecklingen av det lokala matsystemet.
Workshop 3: Miljöbedömning som verktyg för hållbar lokal matproduktion
Hur kan miljöbedömningar användas som verktyg för att utveckla lokal matproduktion? Workshopen lyfter fram faktorer som påverkar hållbarheten för olika lösningar och ger exempel på hur miljöaspekter kan kopplas till verksamhetens aktiviteter och resurser, med utgångspunkt i livscykelanalys, en metod för miljöbedömning. Den ger en introduktion till hur producenter kan använda dessa insikter som stöd för miljönytta och långsiktig utveckling av sin verksamhet.
Digitaliseringen har lett till betydande förändringar inom alla branscher. I linje med detta omvandlas även den lokala livsmedelssektorn mot digitalisering och olika digitala lösningar för lokala livsmedelskedjor framträder. Huruvida sådana lösningar kommer att vara framgångsrika på lång sikt är dock fortfarande oklart. Det är också viktigt att förstå vilken potential dessa lösningar kan erbjuda användarna, samt vilka möjliggörare och hinder som kan uppstå för användare. Under workshopen kommer vi tillsammans att diskutera dessa frågor och utforska möjliga svar.
Anmälan
Webbinariet är kostnadsfritt och alla intresserade är välkomna. Anmälan är inte bindande. En länk skickas ut någon dag innan webbinariet.
Tid och plats

Sidan uppdaterades 2025-10-09
