”Jag vill fortsätta att inspirera studenter, som är så viktiga för vår framtid”

En forskare som flytt undan krig, såpbubbleexperiment för att undersöka smittspridning och en reportageserie från utbildningsstart till examen som knyts ihop. Nu finns det nya numret av Högskolans magasin LEVE! digitalt och i tidningsställ runt om på Högskolan.

Forskaren Nataliia Melnyk pryder tidningens LEVES! omslag.

Forskaren Nataliia Melnyk pryder tidningens omslag.

I årets första nummer av LEVE! får du möta Nataliia Melnyk Länk till annan webbplats. som fått en tjänst på Högskolan i Gävle efter att ha lämnat sitt krigshärjade hemland Ukraina.

– Vi hade en god kommunikation och jag kände mig trygg med att åka till Gävle. Jag fick hjälp med att ordna alla papper, hitta en lägenhet att bo i och en skola för min son att gå i. Jag är så tacksam att jag fick komma hit och jag har väldigt stöttande kollegor.

Experiment med såpbubblor

På Högskolan i Gävle pågår forskning för att undersöka hur luften rör sig i ett rum när människor sitter där. Det görs bland annat genom att släppa ut såpbubblor i ett glasrum. Syftet är att hitta ventilationsmetoder som kan minska smittspridning.

– Såpbubblorna följer luftens rörelse i rummet och med hjälp av dem kan vi se hur luften rör sig. Vi kommer att fotografera såpbubblorna som rör sig med luften och sedan digitalt analysera spåren som bildas på bilderna, säger Elisabet Linden, forskningsingenjör.

Marie Kihlström

Marie Kihlström. Foto: Anna Sällberg

"Jag känner att jag har valt ett framtidsyrke"

I tidningen sammanfattar vi också studierna för sjuksköterskestudenten Marie Kihlström som vi har fått följa från utbildningsstart till examen.

– Jag känner att jag har valt ett framtidsyrke, här kan jag äntligen landa och känna att jag kan jobba tills jag blir pensionär. Det finns ett smörgåsbord av inriktningar att välja på, det kommer bli hur kul som helst. Oavsett intresse och var du vill jobba som sjuksköterska så finns det något för alla, säger hon.

Läs tidningen LEVE! digitalt på hig.se. Länk till annan webbplats.
Har du tips på innehåll till nästa nummer? Kontakta redaktören Anna Sällberg, anna.sallberg@hig.se.

Sidan uppdaterades 2024-02-12