Experiment och pausgympa på schemat när Jennie Jackson besökte Lilla Sätraskolan
När Jennie Jackson, forskare inom arbetshälsovetenskap, besökte Lilla Sätraskolan under Högskolans forskarturné fick eleverna testa att tänka som en forskare. Hon inspirerade barnen och uppmuntrade dem att läsa, lära och att hitta något som de är intresserade av. "Ni kan bli forskare inom i princip vilket ämne som helst!" sa hon.
Den här veckan besöker forskare och doktorander från Högskolan olika grundskolor i Gävle kommun samt Älvkarleby. De möter elever i årskurs 4–9. Syftet med turnén är att inspirera skolelever inför sina framtida studieval, samtidigt som forskarna får möjlighet att dela med sig av erfarenheter och kunskaper i sitt ämne.
Under tisdagen besökte Jennie Jackson Lilla Sätraskolan i Gävle. För elever i årskurs fyra beskrev hon sitt ämnesområde arbetshälsovetenskap och med exempel från barnens egen vardag inspirerade hon eleverna i klassrummet som nyfiket lyssnade och ställde frågor.
– En forskare letar efter ny information, vi är nyfikna och ställer många frågor. Finns det inte svar på en fråga vill vi ta reda på svaret själva, Då forskar vi på ett vetenskapligt sätt, förklarade hon.
För att visa hur en forskare kan jobba gjorde hon en liten "undersökning" som bestod av ”Fråga”, ”Hypotes”, ”Experiment” och ”Slutsats”. Hon hade en balansbräda med en kyckling placerad på ena sidan. Eleverna fick sedan gissa var en tyngre kyckling skulle placeras på brädan för att det skulle bli jämvikt. När det blev balans på brädan kunde de dra en slutsats.
Jennie Jackson gav exempel på studier hon gjort med mätningar och sensorer för att undersöka belastning och återhämtning hos till exempel lagerarbetare, flygplanslastare och violinister.
– För att må bra på jobbet är det viktigt att ha ett omväxlande arbete. Jag gissar att era dagar är ganska omväxlande, eftersom ni sitter, står, går, springer och får lite återhämtning emellan. Då får ni jättebra dagar med balans mellan belastning och återhämtning, sa hon till eleverna som fick berätta vad de gör under skoldagarna.
– Det tar lång tid att bli forskare, så det är viktigt att fortsätta att läsa, lära och göra så gott ni kan. Hitta något som ni är intresserade av där ni vill ställa frågor. Ni kan bli forskare inom i princip vilket ämne som helst! avslutade hon.
Text: Anna Sällberg
Sidan uppdaterades 2024-02-12