”Jag vill kombinera socialt arbete med det konstnärliga”

Alumnen Olivia Ahlin brinner för att hjälpa utsatta grupper och drömmer om att kunna utöva konstnärliga aktiviteter i kombination med socialt arbete för att hjälpa andra människor.

Olivia Ahlin.

Olivia Ahlin. Foto: Marie Hägg Zetterlund

Vad har du för sysselsättning nu?

– Just nu gör jag lite olika saker. Jag pluggar ett masterprogram i performance studies (teatervetenskap) i Stockholm. Under sommaren har jag även jobbat med något som vi kallar för ”sommararenan” i mitt jobb som fritidsledare i Sala, där jag har jobbat på en ungdomsgård i fyra år. I sommar har vi flyttat ut fritidsgården tillfälligt för att ha lite andra aktiviteter och kunna inkludera alla barn som kanske inte gör så mycket annat på sommaren. Det är väldigt roligt och jag har användning för min utbildning i internationellt socialt arbete från Högskolan i Gävle när jag jobbar med detta. Tidigare har jag även gjort ett projekt i samarbete med Skottes musikteater i Gävle, där vi gjorde ett fotoprojekt med gymnasieelever. Arbetet var baserat på Skottes pjäs Joe Hill, vars huvudtema är klassamhället.

Varför fastnade du för ditt intresseområde?

– Jag har alltid varit intresserad av många olika saker och jag är en väldigt konstnärlig person, samtidigt som jag är intresserad av hur människor fungerar och hur man kan hjälpa varandra. Jag är nyfiken på att förstå hur människor fungerar, framför allt personer som är olik mig själv.

Vad minns du särskilt från din tid som student vid Högskolan i Gävle?

– Under min tid på Högskolan kom jag ofta med lite egna förslag som blandade mitt konstnärliga intresse med socialt arbete och lärarna hakade på det. Det är anledningen till att jag valde att plugga vidare inom det konstnärliga, just för att kunna göra tvärtom också, applicera socialt arbete när man skapar till exempel events eller utställningar. Jag är väldigt tacksam för att jag hade lärare som uppmuntrade mina idéer och gav mig möjligheter att delta i lite projekt på sidan om och att jag även fick möjlighet att åka i väg till Mauritius 2021 och ha praktik på Terre de paix. Terre de paix jobbade delvis med konstnärlig psykoterapi och det var superspännande att få ta del av det. Under praktiktiden fick jag även göra ett litet konstprojekt med några barn som var fosterhemsplacerade.

"Jag har haft stor nytta av min utbildning! Framför allt blev jag uppmuntrad till mitt intresse att tänka utanför boxen och våga köra mitt eget race."

Oliva Ahlin.

Oliva Ahlin. Foto: Marie Hägg Zetterlund

Vad har du för nytta av din utbildning i Gävle nu?

– Jag har haft stor nytta av min utbildning! Framför allt blev jag uppmuntrad till mitt intresse att tänka utanför boxen och våga köra mitt eget race. Jag tror att min största lärdom har varit att alla yrken på något sätt går hand i hand. Jag har fått mycket kunskap från utbildningen som har gynnat de projekt som jag har gjort efter att jag tog examen.

Vad gör du på fritiden?

– På fritiden gillar jag att hålla på med musik och att vara spontan. Jag gillar att åka på utflykter och resa, men även bara att ta det lugnt och ha givande konversationer med nära och kära.

Vad har du för framtidsplaner?

– Mina framtidsplaner varierar från dag till dag, haha! Jag ville jobba som psykoterapeut förut, men nu lutar det nog mot att kanske bli curator (alltså konstnärligt), när man är en sammanhållande länk kring utställningar, och jag skulle vilja göra utställningar i samarbete med utsatta grupper. Jag skulle även jättegärna vilja doktorera någon gång. Vi får se vad som händer, men jag vet att jag vill kombinera socialt arbete med det konstnärliga i alla fall.

Text: Anna Sällberg

Namn: Olivia Ahlin

Ålder: 25 år

Utbildning och examensår: Kandidatexamen i internationellt socialt arbete, 2022

Sidan uppdaterades 2024-02-16