Student från Högskolan i Gävle får prestigefullt designpris
Madelaine Nordén, tidigare industridesignstudent på Högskolan i Gävle, får årets “The Hans Ehrich Award for Excellent Young Industrial Design”.
– Det är en stor ära och en bekräftelse på mitt arbete och på utbildningens kvalitét, säger hon.
Madelaine Nordén tog examen från Högskolans treåriga Industridesignprogram i juni, och priset får hon för sina insatser under utbildningen.
– Jag blev väldigt glad när jag fick beskedet! Jag är tacksam för all inspiration och vägledning jag fått under utbildningen, säger Madelaine Nordén, som delar priset med en student från Konstfack.
Hållbarhet viktig drivkraft
Madelaines engagemang för hållbarhet inom designområdet var en av de saker juryn fastnade för. Det illustreras av hennes examensarbete då Madelaine utvecklade och formgav engångsbestick som fokuserar på användarens upplevelse, tillverkade av Holmens biobaserade material som kallas Inverform.
– Jag har alltid haft en passion för mat, i samband med det har jag märkt att engångsbestick ibland kan påverka matupplevelsen negativt, eller i värsta fall göra att man inte kan äta maten alls. Trä kan upplevas som strävt att äta med och plastbestick går ofta sönder. Det i kombination med att använda ett ekologiskt hållbart material var mina utgångspunkter för examensarbetet i samarbete med RISE – Research Institutes of Sweden.
Under utbildningen har Madelaine även deltagit i ett grupprojekt med andra studenter och utvecklat en ny form av kontorsmöbel kallad ”Grid”, en slags fåtölj som kan anpassas efter användarens behov.
"Less is more"
Hon har dessutom formgett en armatur i komposterbar bioplast tillverkad av pektin från rönnbär och stärkelse från potatis.
Hur får du dina idéer?
– Mycket inspiration kommer från min omgivning och alla idéer är bra tills de har testats. Vissa idéer får låta tokiga i början, men även om de inte leder till en färdig produkt så kan de bidra med detaljer under processen som skapar innovationshöjd. Jag använder gärna enkla former. Less is more, det vackra ligger i det enkla.
Varför valde du att läsa industridesign?
– Under uppväxten ville jag bli arkitekt. Jag gillar problemlösning av olika slag och har alltid brunnit för kreativa ämnen. Industridesign är därför den perfekta kombinationen där jag får identifiera och lösa problem, samtidigt som jag får chansen att skapa produkter som kan göra skillnad för människan och miljön.
Du tog examen i juni, vad gör du idag?
– Just nu håller jag på att starta upp ett företag där jag kommer jobba med design, gärna med fokus på hållbarhet. Utöver det kikar jag på flera alternativ att vidareutbilda mig inom industridesignområdet.
Fakta
Hans Ehrich, är en svensk och internationellt ansedd industridesigner. Han och Tom Ahlström grundade A&E DESIGN1968. De flesta svenskar har någon gång mött deras produkter; antingen de har diskat med diskborsten 1230 som A&E DESIGN gjorde för Jordan, tagit en kölapp från kölappsautomaten M80 från Turn-O-matic eller suttit på fällpallen Stockholm när de besökt ett av alla museer världen över där fällpallen idag är en självklarhet.
Ehrich instiftade 2022 ”Stiftelsen för Industridesign” som årligen har till uppgift att belöna unga lovande studenter i industridesign. ”Hans Ehrich Award for Excellent Young Industrial Design” delas ut i form av ett stipendium. Priset tilldelas en eller två personer årligen. Prissumman är på 85 000 kronor.
Juryns motivering:
”Madelaine bjuder juryn på ett spännande materialutforskande och personligt engagemang för hållbarhetsfrågor, där en underbyggd process och cirkulär metodik löser relevanta samhällsutmaningar med hållbarhet och användare i fokus. Hon arbetar med framtidstro kombinerad med fina estetiska uttryck. Juryn ser fram mot hennes fortsatta industridesignkarriär, där hennes förmåga och engagemang kan omsättas i praktiska handlingar och produkter”.
Sidan uppdaterades 2024-02-19