Högskolemiljö i fokus i Mikaelas deckarroman

Ond bråd död i kombination med relationsdrama i högskolemiljö. Det är ansatsen i en ny deckarroman skriven av Mikaela Willmer, docent i vårdvetenskap och lektor i medicinsk vetenskap vid Högskolan i Gävle.

Bokens omslag och Mikaela Willmer.

Bokens omslag och Mikaela Willmer. Foto Mikaela: Anna Sällberg

Boken är Mikaela Willmers debutroman som hon började att skriva för två år sedan. Det var mitt under pågående pandemi och precis som många andra jobbade hon hemma och tog lunchpromenader för att komma ut och röra på sig. Under en sedvanlig lunchpromenad i skogen fick hon en överraskning när hon kom ut bland träden där hon alltid brukade gå.

– Då fanns där ett kalhygge som inte fanns där veckan före och det stod en stor skogsmaskin på hygget. Jag började fundera, tänk om jag skulle hitta en död person här. Vem skulle då ha mördat den personen? Det var början till hela historien och sedan fortsatte det.

"Ramen för berättelsen är självupplevd"

Utan att avslöja för mycket kan man säga att huvudpersonen heter Josefin och hon flyttar upp från Stockholm med sin fru Anna, som kommer från Gästrikland. De köper hus på en liten ort i Gästrikland. Så här långt liknar berättelsen mycket Mikaelas egen bakgrund.

– Nu kommer jag också från Stockholm och bor i Kungsgården så det är ingen hemlighet att ramen för berättelsen är självupplevd. Jag har fått många frågor från kollegor om det är på riktigt och om de är med i boken. Men jag har varit väldigt noga med att karaktärerna i boken inte ska ha någon likhet med personer på Högskolan. Det är helt påhittat. Jag har till och med organiserat om högskolan, gått tillbaka till institutioner och lagt till några utbildningar, säger hon.

Mikaela Willmer har alltså egna erfarenheter av att flytta från storstaden till en liten by på landet.

– Den kulturkrocken fascinerar mig jättemycket, att det finns en sådan landsbygdsmentalitet trots att orten ligger så nära Gävle. Jag kallas ju fortfarande för ”stockholmaren” och då har jag ändå bott där i ett antal år nu. Det har jag haft med mig när jag har skrivit boken.

Har alltid tyckt om att skriva

Mikaela Willmer är legitimerad dietist, medicine doktor, docent i vårdvetenskap och lektor i medicinsk vetenskap. Att hon nu debuterar som författare är något som hon länge har drömt om.

– Jag har alltid skrivit mycket och läst mycket. Jag var en bokslukarunge som barn och sedan under hela livet. Min första examen var i litteraturvetenskap vid ett engelskt universitet och jag har alltid tyckt att det är otroligt roligt att hitta på historier och att skriva. Det var inte förrän nu som jag fick tiden, inspirationen och motivationen att få till en hel bok.

Förutom att vara en deckare som innehåller ett brutalt mord har boken också ett relationsdrama, där det sistnämnda utspelar sig i högskolemiljö.

– Det finns ett ”klassiskt triangeldrama”, men det som gör det mindre klassiskt är att det är ett triangeldrama mellan tre kvinnor, säger Mikaela Willmer.

Vill se fler böcker med hbtq-personer

Hon anser att det finns en stor brist på romaner där de vuxna huvudpersonerna är något annat än heterosexuella.

– Att det sällan förekommer personer som har någon annan läggning än straight tycker jag är ganska tråkigt. Jag vill gärna se en representation av mig själv i litteratur. Eftersom jag inte har något emot att läsa om heterosexuella relationer så tror jag inte heller att heteropersoner har något emot att läsa om hbtq-personer.

Nu jobbar Mikaela Willmer på ett nytt manus till en relationsroman som också kommer att skildra de kulturkrockar som kan uppstå mellan landsbygd och storstad. Hon hoppas att debutromanen kommer att mottas väl av läsarna.

– När man skriver finns en vilja att någon annan ska läsa det man skriver. En berättelse är ingen berättelse om ingen hört den. Sedan måste man skilja stenhårt på det och önskan att bli rik och berömd. Det första är uppnåbart, det andra inte. Så jag fokuserar stenhårt på det första!

Text: Anna Sällberg

Kontaktperson

 Mikaela Willmer, profilbild

Mikaela Willmer

Universitetslektor i vårdvetenskap

Sidan uppdaterades 2024-04-09