Har du koll på trädarterna på campus?

Högskolan i Gävle har nu haft sitt första officiella EU GREEN-event på campus. Eventet ''Tree Bioblitz'' går ut på att artbestämma träden på campus­området. Detta är något som skolelever kommer att göra vid alla EU GREENs lärosäten den här veckan, och till Högskolans hjälp hade vi klass 9 C från Stora Sätraskolan i Gävle.

Bioblitz

Träden fotades och registrerades i appen Inaturalist.

”Vi hade i alla fall tur med vädret”, det var alla som deltog i måndagens event överens om – en krispig och solig höstdag blev det. Klass 9 C från Stora Sätra skolan delades upp i mindre grupper och gick sen runt under två timmar i Regementsparken vid Högskolan och artbestämde träd. Träden fotades och registrerades i en app och kommer sen att ingå i en gemensam kartläggning tillsammans med de andra EU GREEN-lärosätena.

– Jag tyckte att det var bra att vi var små grupper idag så att alla kunde ställa frågor. Jag har lärt mig många nya trädarter, säger Ilhan Hassan Mahmoud, 14 år, elev vid Stora Sätraskolan.

Artbestämde 15-16 olika träd

En av grupperna leddes av Lars Hillström, biolog vid Högskolan i Gävle, och han var nöjd med eftermiddagen och berättade att de artbestämde cirka 15-16 träd.

– Det gick bra idag. Eleverna var intresserade och uppmärksamma, säger Lars Hillström.

Har du lärt dig något nytt idag?

– Absolut, jag har lärt mig mer om träd. Sen tyckte jag att det var intressant att lyssna på när Lars pratade om Sveriges skogsbruk, säger Angelo Fonseca Holm, 15 år, elev vid Stora Sätraskolan.

Alla som deltog i eventet Tree Bioblitz.

Alla som deltog i eventet Tree Bioblitz.

Tree Bioblitz är ett event som arrangeras inom arbetspaket nummer 5, WP 5 Engagement for sustainable societies and economies. Arbetet med EU GREEN är uppdelat i nio delprojekt, så kallade arbetspaket och Högskolan är aktiv i samtliga arbetspaket men har ett särskilt ansvar för och leder arbetspaket 8 som handlar om ett hållbart campus.

Jag vill veta mer om EU GREENs olika arbetspaket. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades 2024-06-24