Amir Rostami utsedd till Årets Trygghets­ambassadör

Tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle utser sedan 2011 Årets Trygghets­ambassadör och för 2023 valdes Amir Rostami, professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle. Bland de som tidigare fått utmärkelsen återfinns Sveriges tyngsta namn inom fältet.

Amir Rostami

Amir Rostami Foto: Institutet för framtidsstudier

Amir Rostami får utmärkelsen för sitt gedigna arbete i sin roll som regeringens utredare mot välfärdsbrott.

Nyhetsartikel 2021-06-04:Regeringen utser Amir Rostami att leda kampen mot välfärdsbrottsligheten Länk till annan webbplats.

"Mycket välförtjänt"

Ur motiveringen: ”Kriminologen, sociologen och forskaren Amir Rostami har en imponerande karriär som tog sin början i polisyrket 2004. Hans gärning har kantats av polisiärt fält- och utvecklingsarbete, men också haft en stark utveckling på ett intellektuellt och akademiskt plan. Det har bland annat renderat i en professorsutnämning vid Högskolan i Gävle samt en mängd internationella utnämningar.

Amir forskargärning och meritförteckning förtjänar i sig en utmärkelse, men det är för det gedigna arbetet som regeringens utsedda utredare mot välfärdsbrott och den levererade bidragsbrottsutredningen som han mycket välförtjänt utses till Året Trygghetsambassadör 2023”.

- Detta är så viktigt då varje felaktigt utbetald krona som kan förebyggas istället kan investeras i välfärden. Jag är hedrad men också oroad över utvecklingen som ser mörk ut, säger Amir Rostami.

Imponerande lista på tidigare pristagare

Årets Trygghetsambassadör instiftades 2011 av tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle samt publikationen SecurityUser.com. Utmärkelsen vill premiera personer som medverkar till att lyfta trygghetsfrågor i samhället eller med konkreta åtgärder bidrar till effektivare brottsbekämpning och därmed också ett tryggare samhälle.

Bland tidigare mottagare av priset märks bland andra Leif GW Person, Johan Pehrson, Björn Eriksson, Magnus Ranstorp, Hanna Kjöller, Morgan Johansson, Anne-Marie Eklund Lövinder och Jale Poljarevius.

Från ceremonin Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades 2024-06-25