Studenten och ultralöparen Elov Olsson tredje snabbast i världen på 100 miles

16 mil på cirka elva och en halv timme. Det gör studenten Elov Olsson till ny svensk rekordhållare på 100 miles, samt tredje snabbast genom tiderna på distansen. Till vardags pluggar ultralöparen Elov Olsson till idrottsvetare på Högskolan i Gävle, genom konceptet Elitidrottsvänligt lärosäte.

Elov Olsson

Elov Olsson. Foto: Anna Sällberg

Rekordet slogs under loppet Tunnel Hill i Illinois i USA nu i november. Det var nionde gången som Elov Olsson sprang distansen 100 miles, en mytomspunnen, klassisk distans för ultralöpare.

– Det känns bra. Jag kapade det gamla svenska rekordet med drygt 65 minuter. Vi sprang på en gammal banvall för tåg som hade gjorts om till en grusväg och så sprang vi genom tunnlar. Det var en höstig miljö med fin skog och en del långa raksträckor. Det var häftigt, säger han.

Elov Olsson i målgång.

Elov Olsson. Foto Micki and Chad Colson, Colson Photography.

Elov Olsson började med löpning år 2011 efter att ha tvingats sluta med extremskidåkningsformen slopestyle, där han tillhörde toppskidåkarna i Sverige. En knäskada gjorde att han inte kunde fortsätta, men det hindrade honom inte från att hitta en ny sport att bli bland de bästa i Sverige på.

– Det var länge en mental spärr att ta sig över, om jag skulle försöka bli bra på en ny idrott. Först sprang jag mest utan att försöka prestera. Efter ett tag insåg jag att jag hade fallenhet för att springa långt. Jag har inte de där överfarterna som en maratonlöpare kan ha, utan jag kan ha ett relativt högt tempo och hålla på länge, där är jag vassare.

"Det gäller att vara i nuet"

Elov Olsson är 34 år, han bor i Gävle och tävlar för Ockelbo SK, en förening där flera håller på just med långlopp. Loppet i Illinois sprang han på 11 timmar, 26 minuter och 19 sekunder. Det motsvarar ett snitt på under 3 timmar per maraton i 3,81 maraton-lopp, samt ett snitt-tempo på 4,16 minuter per kilometer.

– Det gäller att vara i nuet, försöka vara avslappnad i uppgiften och inte stressa upp sig över hur länge du ska springa, för då är det lätt att få negativa tankar.

Elov Olsson.

Elov Olsson. Foto Micki and Chad Colson, Colson Photography

Under loppet tog han inga stopp, utan grabbade bara tag i någon koffeinshot, sportdryck och pannlampa i farten.

Träningen inom ultralöpning bygger mycket på kontinuitet.

– Jag springer hela tiden. Inför det här loppet sprang jag upp till 21 mil i veckan, uppdelat på 11 pass under en vecka. Ett vanligt pass brukar vara på ungefär två mil. Det längsta jag sprang inför Tunnel Hill var ett pass på 65 kilometer när jag sprang från Jädraås till Falun.

Dopingkontroll snabbt efteråt

För att ett svenskt rekord ska gälla krävs att ett dopingtest görs inom 24 timmar. Processen kring det hade Elov Olsson kollat upp i förväg, eftersom målet var att slå rekord och han ville att allt skulle gå så smidigt som möjligt efteråt. Det underlättade också att han pluggat en del antidoping under utbildningen och visste hur det går till.

Han läser nu tredje året på idrottsvetenskapliga programmet vid Högskolan i Gävle och studerar genom konceptet Elitidrottsvänligt lärosäte.

– Det är en nationell modell för dubbla karriärer som bygger på ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och svenska lärosäten. Dubbla karriärer innebär att elitidrottare ska kunna kombinera idrottskarriären med en utbildning eller ett arbete som kan ha betydelse för dem i ett senare skede av livet. Syftet är att underlätta elitidrottares karriärer både inom och utanför idrotten genom att hjälpa elitsatsande studenter att förverkliga sin potential både som idrottare och som människor, säger Malin Johansson, universitetsadjunkt i idrottsvetenskap och samordnare för dubbla karriärer.

Driver företag med kompisar

För Elov Olsson har det till exempel inneburit att han har kunnat få råd hur han ska göra med studierna i samband med att han har rest i väg på tävlingar utomlands. Tillsammans med några kompisar driver han också ett företag kopplat till ultralöpningen.

Elov Olsson i biblioteket på Högskolan i Gävle.

Foto: Anna Sällberg

– Tanken är att vi ska erbjuda löparresor tillsammans med Springtime Travel. Plugget nu skapar möjligheter för mig att utveckla en karriär efter löpningen också. Studierna bidrar till att jag bygger på mig kunskap som blir en trygghet jag kan luta mig tillbaka på sedan, samtidigt som jag nu kan satsa på min idrott.

Nästa mål är att komma med i den svenska truppen till VM på distansen 100 kilometer nästa år.

Vad är tjusningen med ultralöpning?

– Det är den beroendeframkallande känslan att vara totalt utpumpad efter ett lopp. Den grejen är ganska maffig, att känna sig överkörd, men under skapligt kontrollerade former, säger Elov Olsson med ett leende.

Text: Anna Sällberg

Sidan uppdaterades 2024-08-08