Förbundskapten gästade Högskolan

Daniel Bäckström, vikarierande förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, gästföreläste på Högskolan i Gävle på torsdagen.
- Tränarkursen på Högskolan gav mig en plattform som jag har haft nytta av i hela min karriär, säger han.

Daniel Bäckström, vikarierande förbundskapten.

Daniel Bäckström är idag vikarierande förbundskapten för herrarnas A-landslag i fotboll. FOTO: Simon Forsmark/HiG

Föreläsningen ingick i 30-poängskursen ”Tränarskap med inriktning på fotboll”, för aktiva ledare inom fotboll som vill utveckla sitt ledarskap. Daniel Bäckström gick själv kursen för tio år sen och har haft en framgångsrik karriär som fotbollstränare sedan dess.

"Kriga för laget"

På torsdagen var han tillbaka på Högskolan i Gävle och delade med sig av sin kunskap och sina erfarenheter till studenter som går tränarkursen idag. Kursdeltagarna fick många råd om allt ifrån övergripande mål i rollen som tränare, till mer handfasta tips kring förberedelser och kommunikation.

– Det viktigaste för att skapa ett vinnande lag som tränare är att bygga en känsla bland spelarna om att kriga för laget. Det spelar det ingen roll hur bra en matchplan är om inte spelarna kämpar för dig och för varandra. Därför är det viktigt att standardisera träningarna så att mindre tid läggs på förberedelser och mer på att kommunicera med spelarna och att vara med dem, så att ni vinner deras förtroende, sade Daniel Bäckström.

"Viktigt att påminna sig om"

Daniel Bäckström delade generöst med sig av en egen databas fylld med de flesta moment och utmaningar jobbet som huvudtränare kan innebära. Där fanns mappar med namn som ”kommunikation”, ”träning” och ”under match”. Men också ett dokument där ”saker som kan gå åt helvete” fanns, en slags kom ihåg-lista med misstag att undvika, exempelvis ”för mycket teori som gör att spelarna tröttnar på kommunikation”, och att ”tappa omklädningsrummet på grund av fel laguttagning”.

- Det är viktigt att påminna sig även om de här sakerna, sade Daniel Bäckström.

Som många andra inom tränaryrket har Daniel Bäckström en bakgrund som spelare, främst i Umeå FC i division 1, men en korsbandsskada med flera efterföljande operationer satte stopp för spel i december 2009. Då fick han ett erbjudande om att rycka in som hjälptränare i Ersmark i division 4. Bäckström berättade om en trög start i en ny ovan roll, men också om hur nya mål och drömmar långsamt växte fram.

Vikarierande förbundskapten

Via jobb som akademichef i IFK Norrköping, huvudtränare för Norrköpings samarbetsklubb Sylvia, och assisterande tränare i Örebro vann Daniel Bäckström SM-guld med Malmö FF 2020. Han tog efter det över som huvudtränare i Sirius, och 2022 värvades han till uppdraget som tränare för herrarnas u21-landslag. Han har sedan slutet av förra året även vikarierat som förbundskapten för herrarna A-landslag.

- Det är stor skillnad på klubblag och landslag, framför allt i den tid man får med spelarna, men även i att många av spelarna har kommit långt i sina karriärer. De allra bästa sticker ut i det att de lägger ner den där extra tiden varje träning och att de är ännu lite mer målinriktade än de andra, sade Daniel Bäckström.

Sidan uppdaterades 2024-05-30