Student från Högskolan utsedd till ambassadör för en bättre värld

Kristina Andersson, 24 år och miljövetenskapsstudent vid Högskolan i Gävle, har nyligen blivit tilldelad den ärofyllda titeln som Svenska FN-förbundets ungdomsambassadör för en bättre värld 2024. Hon erbjuder nu kostnadsfria föreläsningar om FN-frågor kopplade till målen i Agenda 2030.

Kristina Andersson

Kristina Andersson. Foto: Simon Forsmark

Kristina valdes ut för sitt starka engagemang och koppling till FN-relaterade frågor tillsammans med 16 andra ambassadörer runt om i Sverige.

– Jag såg en Facebookannons om att de sökte ambassadörer. Efter att ha läst på om det och sett kopplingen till min utbildning och Agenda 2030, kände jag att det var en fantastisk möjlighet att sprida kunskap och dela mitt intresse om globala frågor, säger Kristina Andersson.

Alla påverkas på ett eller annat sätt

Som ambassadör för Svenska FN-förbundet föreläser man om FN-frågor kopplade till Agenda 2030, med fokus på ämnen som de globala målen, klimatförändringar, projektet Flicka och en värld fri från krigsförbrytelser.

Varje föreläsning är unik och kostnadsfri och ämnena kan skräddarsys utifrån bokarens intressen och behov. Kristina själv kommer fokusera på miljörelaterade frågor och betonar vikten av att sprida kunskap om FN:s arbete.

– Arbetet påverkar oss alla och Agenda 2030 täcker många aspekter av vårt samhälle. Det är viktigt att ha kunskap om de globala målen eftersom vi alla påverkas på ett eller annat sätt. Mitt mål är att utbilda så många som möjligt.

Läs mer om ambassadörskapet på FN-förbundets hemsida Länk till annan webbplats.

Kristina förklarar vidare att det inte bara är de stora insatserna som gör skillnad för planeten, utan trycker på att även de små insatserna på individuell nivå som bidrar till det positiva.

– Det kan vara små förändringar i vardagen, som att ta cykeln i stället för bilen till jobbet. Jag tror det viktigaste är att bli påmind om enkla beteendeförändringar som gör skillnad för helheten. Jag hoppas kunna inspirera till det genom mina föreläsningar.

En framtid med miljöfrågor

Om hon själv får välja är det på just FN hon arbetar i framtiden, gärna i en diplomatroll med fokus på hennes hjärtefrågor om miljön. Men härnäst är det fokus på ambassadörskapet och studierna och den första föreläsningen är redan inbokad.

– Det känns otroligt kul att äntligen få påbörja arbetet med att utbilda andra och mina första föreläsningar blir hos Gävles FN-förening och Röda Korsets Högskola, samt en workshop här på Högskolan. Förhoppningsvis får fler får upp ögonen för det jag erbjuder så att jag kan utbilda så många som möjligt, avslutar Kristina Andersson.

Text: Simon Forsmark

Sidan uppdaterades 2024-05-15