Amir Rostami tilldelas prestigefullt pris

Amir Rostami, professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle, tilldelas Nordeas Norrlandsstiftelses vetenskapliga pris för 2024.

Amir Rostami.

Amir Rostami. FOTO: Stéfan Estassy

Nordeas Norrlandsstiftelse utlyser årligen ett vetenskapligt pris till forskare vid flera lärosäten i Norrland.

Priset går till forskare som ”gjort framstående insatser för främjande av vetenskaplig forskning och utveckling inom framför allt samhällsvetenskaplig, rättsvetenskapliga och datavetenskapliga forskningsområden”, enligt stiftelsens kriterier.

- Vi är stolta över att kunna dela ut ett vetenskapligt pris till Amir Rostami som är en framstående forskare vid Högskolan i Gävle. Hans forskning rör ett område som har den högsta relevans för såväl banken som för samhället, säger Carina Bergquist Palm, ordförande för Nordeas Norrlandsstiftelse.

"Otroligt hedrande"

Amir Rostami är först att få priset vid Högskolan i Gävle, där det är nyinstiftat. Enligt motiveringen har Rostami ”gjort framstående insatser och nått stort erkännande för forskning och utveckling inom det samhällsvetenskapliga området kriminologi”.
Prissumman är på 75 000 kronor, och priset delas ut på Akademisk högtid 19 april.

- Det är otroligt hedrande med ett erkännande av det här slaget och det gläder mig särskilt att samhällets utmaningar med organiserad brottslighet uppmärksammas på det här sättet. Mycket av det arbete jag gör bygger på olika samarbeten och det är genom dessa samarbeten som vi lyckas bryta ny mark, säger Amir Rostami.

Professor och vetenskaplig ledare

Amir är professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle sedan 2022. Efter en karriär som polis disputerade han i sociologi 2016 vid Stockholms universitet, och befordrades till docent vid Högskolan i Gävle 2020. År 2021 utsågs han av regeringen till särskild utredare för 2021 års bidragsbrottsutredning. Han är också vetenskaplig ledare för det strategiska forskningsområdet Hälsofrämjande arbete vid Högskolan i Gävle och bedriver forskning om organiserad och ekonomisk brottslighet.

Ur motiveringen

”Amir Rostami har gjort framstående insatser och nått stort erkännande för forskning och utveckling inom det samhällsvetenskapliga området kriminologi. Han har en stor utvecklings­potential med forskningsprofil och närhet till praktikfältet av stor relevans för såväl bankverksamhet som aktörer regionalt, nationellt och internationellt”…


... ”Amirs forskningsinriktning är ett utmärkt exempel på Högskolans vision att göra skillnad och bidra till att lösa centrala samhällsutmaningar, lokalt och globalt”.

Kontakt

Amir Rostami, profilbild

Amir Rostami

Professor kriminologi

Anders Munck, profilbild

Anders Munck

Pressansvarig

Sidan uppdaterades 2024-04-19