Hon får stipendium för att undersöka Gävleborgs unika vårdplattform

Maarit Wirkkala, doktorand i vårdvetenskap, har tilldelats ett stipendium för sina studier där hon undersöker arbetsmiljö och vårdkvalitet inom hälso- och sjukvården. Hon fokuserar även på hur den nya vårdplattform som införts i Gävleborg kan påverka arbetsmiljö och vårdkvalitet.

Maarit Wirkkala, samt en bild när hon får sitt stipendium.

Maarit Wirkkala, samt en bild när hon får sitt stipendium.

– Det känns jättekul och hedrande att få det här stipendiet! Jag blev överraskad av utnämningen då jag inte trodde att jag skulle kunna konkurrera med andra, mer erfarna forskare, säger Maarit Wirkkala.

Hennes studier handlar om arbetsmiljö och vårdkvalitet inom hälso- och sjukvården och hur detta eventuellt påverkas av införandet av en digital vårdplattform i Gävleborg. Hon har tre studier som tittar på arbetsmiljöaspekter och vårdkvalitet ur personalens perspektiv.

"Området är relativt nytt"

En studie är kvalitativ för att fördjupa och bredda förståelsen för hur den digitala vårdplattformen uppfattas av vårdpersonalen.

– Den fjärde studien ska genom retroaktiva journalgranskningar undersöka eventuella samband mellan patienternas sökmönster och vårdkvalitativa aspekter i den vård de därefter ges. Två tidsperioder kommer att undersökas, före och efter införandet av den digitala vårdplattformen. Eftersom området är relativt nytt och Gävleborgs digitala vårdplattform är unik så är alla studier undersökande och beskrivande och jag kommer att beskriva de samband jag eventuellt hittar, säger Maarit Wirkkala.

Hoppas på nya samarbeten

Hon har nu tilldelats Franska institutets stipendium 2024 inom området digital hälsa för Sverige. Stipendiet innefattar en resa till Frankrike i september, då hon och de andra fyra nordiska stipendiaterna från Norge, Danmark, Finland och Estland under en vecka ska besöka forskare i Paris och Caen, som också har ”Digital Health” som forskningsområde.

– Min förhoppning är att både kontakten med de andra stipendiaterna och de forskare vi besöker i Frankrike, ska leda till ett kunskapsutbyte och internationella forskningsprojekt för Högskolan och mig i framtiden, säger Maarit Wirkkala.

Text: Anna Sällberg

Kontaktperson

Högskolan i Gävle, profilbild

Högskolan i Gävle

Här ska det stå en förklarande text kopplat till kontaktkortet. Texten ska förklara vid vilka tillfällen/frågor det är aktuellt att kontakta personer via dom presenterade kontaktuppgifterna.

Sidan uppdaterades 2024-06-26