Högskolans forskare bakom ny religionsfilosofisk tidskrift
Forskare på Högskolan i Gävle har tagit initiativ till Agatheos, en ny vetenskaplig tidskrift inom religionsfilosofi.
I teamet bakom tidskriften ingår internationella toppforskare, och första numret är redan utgivet.
– Vi vill vidga ämnet och nå ut till en bredare publik, säger Francis Jonbäck, chefredaktör och forskare i religionsvetenskap vid Högskolan.
Agatheos kan beskrivas som ett samarbetsprojekt mellan Högskolan i Gävle, Uppsala universitet och sammanslutningen Nordic Society for Philosophy of Religion.
Första numret ute
Den nya tidskriften finns att läsa gratis på nätet Länk till annan webbplats. och ges ut fyra gånger per år. Både chefredaktören Francis Jonbäck och biträdande redaktören Mikael Leidenhag är knutna till Högskolan i Gävle.
- Tidskriften är den enda i Sverige med den här inriktningen. Ambitionen är att den ska bli en av de största i världen inom religionsfilosofi och med de toppnamn som medverkar tror jag vi kan lyckas med det, säger Francis Jonbäck.
I teamet som granskar artiklarna innan de publiceras ingår experter på alla de fem världsreligionerna, men också forskare med inriktning emot livsåskådningar som inte räknas eller tydligt kan räknas som religioner.
Bland forskarna kan nämnas Janusz Salamon, Charles University i Prag, Tim Mawson och Richard Swinburne från University of Oxford, John Schellenberg, Mount Saint Vincent University, Canada, Eleonore Stump, Saint Louis University, USA, Mikael Stenmark och Ulf Zackariasson, Uppsala universitet, och Peder Thalén vid Högskolan i Gävle. (en lista över alla som medverkar finns här Länk till annan webbplats.).
"Ska vidga religionsfilosofi som ämne"
Målet med Agatheos är att nå ut med forskningen inom religionsfilosofi, och att föra en intellektuell diskussion som fördjupar ämnet, menar Mikael Leidenhag.
- Tanken är också att vi ska vidga religionsfilosofi som ämne och inte bara publicera artiklar om de fem världsreligionerna, utan även sekulära livsåskådningar. Det finns numera forskning om de som vill kalla sig andliga men inte nödvändigtvis religiösa, och om olika former av ateism, agnosticism, och till och med transhumanism. Denna forskning är väldigt intressant och för ämnet framåt, säger Mikael Leidenhag.
Men den tilltänkta publiken är inte bara forskare, utan upphovsmännen hoppas att alla som har ett intresse av religion och andra livsåskådningar ska ingå i läsekretsen.
Fakta
"Agatheos" är grekiska och betyder "den gode guden". Ordet är en sammansättning av "agathos" (god) och "theos" (gud), och är ett uttryck som fångar idén som är central hos många religioner och kanske även livsåskådningar generellt - det vill säga människans strävan efter det Högsta Goda, som överstiger våra begränsningar.
I både antik och koinegrekiska används frasen i Platons "Republiken" och i Nya Testamentet där Jesus betonar att endast Gud är god. Agateologi, så som religionsfilosofen Janusz Salamon beskriver den, syftar dock till att vara en global och transkulturell religionsfilosofi, och bidrar till det globala etiska samtalet genom att framhäva människans universella längtan efter det evigt goda som källan till existentiell mening och hopp.
Kontakt
Francis Jonbäck, forskare inom religionsvetenskap och chefredaktör för Agatheos
Tel: 073-50 66 215
E-post: francis.jonback@hig.se
Anders Munck, pressansvarig på Högskolan i Gävle
Tel: 070-794 65 23
E-post: anders.munck@hig.se
Sidan uppdaterades 2024-08-12