Fem miljoner till forskning som ska få fler att panta

Går det att återvinna fler pantburkar och flaskor genom att ändra design och placering på återvinningskärl? Och hur kan pantmaskinerna göras om så att fler skänker panten till välgörenhet?

Energimyndigheten har tilldelat Högskolan i Gävle och Luleå Tekniska Universitet fem miljoner kronor till ett projekt som ska bidra till ökad hållbarhet genom att påverka pantbeteende.

Patrik Sörqvist

Patrik Sörqvist, professor i psykologi vid Högskolan i Gävle. FOTO: Anna Sällberg/HiG

- Pantsystemet i Sverige är viktigt och bra, men det finns möjligheter påverka människors beteende så att systemets bidrag till ekologisk och social hållbarhet blir ännu större, säger Patrik Sörqvist, professor i psykologi, som leder det treåriga forskningsprojektet.

En utmaning är ökade krav på möjligheten att samla upp pantbara flaskor och burkar i offentliga miljöer. I forskningsprojektet kommer man utveckla och testa metoder för att göra det så effektivt som möjligt.

"Vill göra Sverige ännu bättre"

Men de stora utmaningarna med återvinning av plastflaskor och burkar finns inte i Sverige i första hand.

- I Sverige återvinns nästan 90 procent av alla pantflaskor och -burkar, men internationellt är den mycket lägre. Med det här projektet vill vi göra Sverige ännu bättre på att återvinna pantflaskor och burkar, och sedan sprida kunskapen internationellt, säger Patrik Sörqvist.

Psykologisk metodik har stor betydelse när man vill påverka beteenden, menar Patrik Sörqvist, som forskar inom miljöpsykologi. En tidigare studie vid Högskolan visade till exempel att återvinningskärlens placering har mycket större påverkan på folks beteende än deras vanor och attityder till återvinning. Forskarna ska därför undersöka hur kärlens utseende och placering påverkar återvinningen, och hur pantmaskinerna kan designas för att öka pantningsgraden och för att få en större andel att skänka panten till välgörenhet.

- Vi vill skruva på hur pantmaskinerna är designade och hur det går till när man donerar panten. Varför finns det inte en knapp där man skänker hälften av panten exempelvis? Vi vill testa det och andra metoder för att se om det får effekten att folk väljer att donera mer till välgörenhet, säger Patrik Sörqvist.

Treårigt projekt

Det treåriga projektet är ett samarbete med Luleå Tekniska Universitet, där Åsa Wikberg Nilsson, professor i design, också deltar. Även Pantamera/Returpack, Gästrike återvinnare, och flera företag som tillverkar pantmaskiner och designar och tillverkar återvinningskärl medverkar i samarbetet. Även Mathias Cehlin, forskare inom energisystem vid Högskolan i Gävle, är knuten till projektet. Dessutom kommer två doktorander, en på vardera lärosäte, att anställas inom ramen för forskningsprojektet.

Första året av projektet kommer forskarna i huvudsak att ägna åt att gå på djupet kring metoderna och studera pantbeteende. Andra året ägnas åt fältexperiment, och tredje året ska forskarna utvärdera metoderna de testat, och även räkna på den eventuella energibesparing som de nya metoderna kan ge.

Kontaktperson

Patrik Sörqvist, profilbild

Patrik Sörqvist

Professor i miljövetenskap

Kontaktperson

Anders Munck, profilbild

Anders Munck

Pressansvarig

Sidan uppdaterades 2024-08-21