”Jag vill och kan göra skillnad”
Intresset för möten mellan människor och samhällsfrågor väcktes redan i unga år då Josefin Westerberg Jacobson inledde sin yrkesbana inom restaurangbranschen. Detta ledde vidare till psykologistudier vid Uppsala universitet och sedan till forskarstudier inom vårdvetenskap som avslutades med disputation 2010. Det var under Josefins tid som doktorand som hon fick upp ögonen för Högskolan i Gävle.
– Det var några av mina doktorandkollegor från Gävle som talade så gott om ”sin” högskola och beskrev en arbetsplats där man trivdes, där det var högt engagemang och närhet till kollegor och ledning, säger hon.
Josefin fick efter sin disputation flera intressanta jobberbjudanden men valde att påbörja en anställning som universitetslektor vid Högskolan i Gävle, ett val hon inte har ångrat.
– I mitt arbete gör jag skillnad i flera steg, dels genom alla studenterna som går ut och gör skillnad, dels genom forskning inom områden där vi i dag har stora samhällsutmaningar. Det handlar om forskning om gängkriminalitet, psykisk (o)hälsa, stress, stöd för utsatta, våld i nära relationer, våld och hot i arbetslivet, social förändring med mera. Forskningsområden som är så viktiga och där forskningen verkligen kan spela roll.
Trivs med chefsuppdraget
När Akademin för hälsa och arbetsliv 2016 sökte nya avdelningschefer hade Josefin först ingen tanke på att söka men blev uppmuntrad av kollegor. Sedan dess arbetar hon som chef för Avdelningen för socialt arbete, kriminologi och folkhälsovetenskap, ett uppdrag hon trivs mycket bra med.
– Jag är så glad att jag vågade söka! Uppdraget som chef är både utvecklande, utmanande och framför allt väldigt spännande. Jag har ett stort förtroende för mina medarbetare som tar ett stort ansvar för verksamheten. Jag har också ett mycket gott stöd i en väl fungerande ledningsgrupp och numera även av en biträdande avdelningschef, säger Josefin Westerberg Jacobson.
Josefin beskriver sitt uppdrag som meningsfullt.
– Det bästa med mitt jobb är att få möjlighet att uppmuntra andra och se människor växa. Det skapar en känsla av meningsfullhet, att tillsammans få arbeta mot gemensamma mål. Jag upplever att verksamheten blir mer begriplig då vi har nära till varandra, samarbetar över ämnesgränserna och bjuder på vår kunskap och erfarenheter.
Försöker att ha möten utomhus
Att få tid för reflektion är viktigt tycker Josefin särskilt under perioder då det är mycket att göra.
– Jag försöker skapa utrymme för reflekterande promenader i vår vackra campusmiljö då och då eller ta möten utomhus om det är möjligt.
Samarbete är något som Josefin värderar högt. Ett exempel är den internationella konferensen International Consortium for Social Development (ICSD) som avdelningen anordnade under hösten 2023. Forskare från hela världen bjöds in för att diskutera aktuella frågor inom socialt arbete i krisperioder.
Viktigt att samarbeta internationellt
När människor från olika delar av världen träffas inser man hur påtagliga kriserna runt om i världen är och att vi behöver samarbeta om det ska kunna förändras.
– Det var ett omfattande arbete som blev mycket lyckat, vi kan verkligen åstadkomma så mycket mer då vi känner engagemang, delaktighet och när allas insats och arbete är lika viktigt.
Josefin bor med sin familj i Uppsala och dagpendlar till Högskolan i Gävle.
– Jag tar tåget från Uppsala till Gävle, det går hur bra som helst. Jag har möjlighet att arbeta på tåget och sparar på så vis en del tid. Väl framme tar jag en kort promenad till jobbet genom vår gröna oas, Boulognerskogen, det är en fantastisk start på dagen!
Text: Ulrika Birgersson
Sidan uppdaterades 2024-09-17