Fransk AI-expert gästade Högskolan

Vad är AI och vad kan vi förvänta oss av teknologin i framtiden?

Nicolas Sabouret, forskare inom Artificiell intelligens vid Universitetet Paris-Saclay, gästföreläste på tisdagen på Högskolan i Gävle.

Nicolas Sabouret. Foto: Högskolan i Gävle

AI kan vara till stor hjälp för oss människor men kommer inte kunna lösa våra största problem - eftersom AI inte kan tänka utanför boxen. Det var ett av flera budskap från Nicolas Sabouret, i en fullsatt Krusenstierna-sal på tisdagen:

- En del säger att AI kommer rädda oss från oss den globala uppvärmningen. Min rekommendation är att vi måste kavla upp ärmarna i stället för att hoppas på AI.

Alan Turing var först

Nicolas Sabourets föreläsning gav framför allt en historisk återblick som gav insikter om att AI-teknologin faktiskt funnits längre än många kanske tror. En enkel variant av AI har använts i byggkranar sedan tidigt 1980-tal, men tekniken uppfanns på 1950-talet av Alan Turing, känd för att ha knäckt tyskarnas Enigmakod under andra världskriget.

Sabouret berättade om stora framsteg på 1960- och 1970-talen som gjorde att tron på AI och datorer växte sig stor, men att det definitiva genomslaget dröjde.

­‑ Man brukar prata om ”AI:s vinter” 1985-2015 då investeringarna i AI inte var särskilt stora, sade Nicolas Sabouret.

Ett undantag under den här perioden var IBM som startade ett projekt 1986 med målet att skapa ett program som skulle slå världens bäste schackspelare. Projektet gick i mål 1997 när datorn ”Deep Blue” vann en match om sex schackpartier mot Garri Kasparov.

- Om du ser om matcherna idag så ser du att Kasparov blev frustrerade, och det var mer så att han förlorade än att Deep Blue vann.

- Kom ihåg två saker: AI är ett program som vi människor skriver och designar, och AI kan inte räkna på allt och gör därför misstag, sade Nicolas Sabouret.

"AI blir vad vi gör det till"

Han tog också upp exempel på modern AI, exempelvis Chat GPT som är en så kallad ”large language model”.

- Chat GPT väljer det mest sannolika ordet utifrån miljoner tidigare meningar. Men den vet inte att den bygger meningar och den vet inte vad som är sant, därför kan den hallucinera. Den tänker inte själv och den kan göra misstag.

När det gäller framtiden tror Sabouret att vi får se framsteg kring hur AI kan simulera och imitera känslor, eftersom det pågår mycket forskning om det nu. Hans budskap är dock att det är vi människor som avgör i vilken riktningen utvecklingen kommer att gå:

- ­AI blir vad vi gör det till. Det är vi människor som bestämmer. AI kan inte tänka utanför boxen.

Sidan uppdaterades 2024-11-27