Rektor summerar ett år av utveckling och framtidsfokus
Högskolans roll i högskolelandskapet, ansvarsfull internationalisering och nya ingenjörsutbildningar är några saker som rektor Ylva Fältholm vill lyfta fram när hon ser tillbaka på året som varit och samtidigt blickar framåt.
Under 2024 har många av diskussionerna i Högskolans ledning, i högskolestyrelsen och i andra kollegiala möten handlat om den utredning som Agneta Bladh tidigare gjorde om Högskolan i Gävles roll i högskolelandskapet. Hon presenterade tre alternativ; att Högskolan fortsätter som eget lärosäte, går ihop med ett forskningsintensivt lärosäte eller går ihop med ett liknande lärosäte.
– Vi landade i att vi vill fortsätta som eget lärosäte och att vi får jobba på olika sätt för att ta itu med de utmaningar vi står inför. Vi ska se hur vi kan forma strategiska partnerskap med andra lärosäten inom olika områden. Det kan vara att vi samarbetar med ett lärosäte inom en forskarutbildning och med ett annat inom utbildning, säger Ylva Fältholm.
Vill utveckla samarbeten
Nu pågår en kartläggning över vilka samarbeten Högskolan i Gävle har i dag för att se vilka som kan utvecklas och hur det går att forma nya samarbeten.
– Vi har bra samarbeten i dag, men vi har inte tagit något helhetsgrepp tidigare. Under kommande år vill vi utveckla samarbeten på ett mer systematiskt sätt så att vi når våra verksamhetsmål och strategier.
Ett stort arbete under året har varit att utveckla Högskolans ingenjörsutbildningar. Det håller nu på att implementeras och under ansökningsperioden i vår kommer blivande studenter att kunna söka till ett första gemensamt år, för att senare välja inriktning.
– Målet är att attrahera fler studenter till ingenjörsutbildningar. Det är viktigt både för oss och för regeringen, i och med deras nya STEM-strategi som handlar om att öka ungdomars intresse för till exempel naturvetenskap och teknik. Det här är vårt sätt att möta det behov av ingenjörer som finns på arbetsmarknaden, säger Ylva Fältholm.
Diskussioner om läget i omvärlden
Efter en period med stort fokus på att organisera sig har arbetet inom Europauniversitetet EU GREEN nu tagit fart på allvar och resulterat i mer konkreta resultat.
– Vi har tagit fram gemensamma utbildningar och deltagit i forskningsprojekt tillsammans. Jag hoppas att vi får se ännu mer innehåll och resultat i arbetspaketen under 2025.
Rektor är involverad i många nätverk och möten utanför Högskolan och när hon reflekterar över diskussionerna inom högskolesektorn handlar mycket om det geopolitiska läget och det som sker i vår omvärld.
– Tidigare har inställningen varit att allt samarbete är av godo, men nu tvingas vi inse att alla länder inte vill oss väl. Vi behöver vara mer försiktiga när vi samarbetar med vissa länder och vi diskuterar ansvarsfull internationalisering. Det är en balans mellan öppenhet och försiktighet. Vi vill inte stänga dörren för världen utanför Europa så diskussionerna handlar till exempel om cybersäkerhet, hur vi främjar demokratiska värden och en akademisk frihet på den internationella arenan.
Behöver öka externfinansiering
Arbetet med att fortsätta att bygga kompletta akademiska miljöer fortsätter och för att lyckas behöver Högskolan i Gävle öka volymen på sin forskning.
– Vår enda möjlighet är att öka externfinansieringen och där har vi haft ett projekt under året som vi jobbar vidare med att implementera under 2025. Ett led i det är att se över vår modell för fördelning av forskningsanslag, ett annat är att stärka vår forskningskultur och vårt forskningsstöd, säger Ylva Fältholm.
Högskolan i Gävle jobbar nu utifrån mål och strategier som sträcker sig från 2021 fram till år 2030. Ylva Fältholm nämner att vi under nästa år går in i halvtid och att det då finns anledning att utvärdera hur det går så här långt.
– Vi behöver fundera på om vi är på rätt väg eller om det finns delar som vi behöver skruva på för att vi ska nå de verksamhetsmål vi har.
Rektor vill nu önska alla medarbetare och studenter en god jul och ett gott nytt år!
Text: Anna Sällberg
Sidan uppdaterades 2024-12-18