Årskrönika 2024

2024 har varit ett händelserikt år för Högskolan i Gävle, präglat av banbrytande forskning, framtidsinriktade utbildningar och en stark samverkan med det omgivande samhället.

Januari

Ny forskning: Äldre jobbar för livsglädjen det ger

En ny studie visar att många äldre fortsätter arbeta för den glädje och mening det ger, snarare än av ekonomiska skäl.

Läs artikeln.

Högskolan i internationellt samarbete som kartlägger viltsjukdomar

Högskolan i Gävle deltar i ett internationellt forskningssamarbete som ska kartlägga sjukdomar bland de vilda däggdjuren.
– Vi vill ta reda på vilka smittor som finns i djurstammarna och hjälpa till med att förhindra spridning, säger Lars Hillström, biolog vid Högskolan i Gävle.

Läs artikeln.

Februari

Lastbilschaufförer säger sig köra sparsamt – mätningar kan visa annat

I en av de första studierna som ger en röst till lastbilschaufförer om hur miljövänligt de kör, kan forskarna nu visa på uppseendeväckande resultat.
– De flesta säger att de vill köra miljövänligt, men när man mäter visar det sig att många inte gör det, säger Robin von Haartman, forskare vid Högskolan i Gävle.

Läs artikeln.

Morgan Persson utses till hedersdoktor vid Högskolan i Gävle

Morgan Persson, koncernchef på Monitor ERP, har under många år bidragit till att öka utbildningsnivån i regionen och är en ambassadör för samarbetet mellan akademi och näringsliv.

Läs artikeln.

Morgan Persson.

Nytt forskningsprogram ska förebygga gängbrottslighet

Forskningsprogrammet ”Crime and social harms” vid Högskolan i Gävle ska bidra med ny kunskap om gängkriminalitet och förebyggande av brott.
– Vi arbetar för tvärvetenskaplig forskning inom området och har nära dialog med fältet – polis, socialtjänst och skola – för att kunna utveckla relevant forskning, säger Sara Skoog Waller, doktor i psykologi och forskare inom könsrelaterat våld.

Läs artikeln.

Mars

Student från Högskolan utsedd till ambassadör för en bättre värld

Kristina Andersson, 24 år och miljövetenskapsstudent vid Högskolan i Gävle, har nyligen blivit tilldelad den ärofyllda titeln som Svenska FN-förbundets ungdomsambassadör för en bättre värld 2024.

Läs artikeln.

Svenska året runt-tomater ofta bättre miljöval än nederländska

En ny studie där svensk året runt-odling av tomater jämförs med nederländsk visar att svenskodlat är bättre för miljön – med rätt förutsättningar.
– Tillgång till energiresurser med låg miljöpåverkan är avgörande, säger Daniel Danevad, doktor i energisystem.

Läs artikeln.

Amir Rostami tilldelas prestigefullt pris

Amir Rostami, professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle, tilldelas Nordeas Norrlandsstiftelses vetenskapliga pris för 2024.

Läs artikeln.

Amir Rostami.

Amir Rostami.

”Bekvämt att mamma är hemma” – närståendes krav försvårar sjukskrivna kvinnors återgång i arbete

Sjukskrivna kvinnors möjlighet att börja jobba igen kan hindras av närstående som upplever det lämpligt att kvinnan är hemma och tar hand om hushåll och barn. Det visar en ny avhandling från Högskolan i Gävle där forskaren Åsa Hedlund undersökt vilka faktorer som har betydelse för att kvinnor med psykisk ohälsa kan börja arbeta igen.

Läs artikeln.

Jan Sjölund utsedd till Årets lärare

En engagerad lärare som är inspirerande, lyhörd och kommunikativ i sin undervisning. Det gör att Jan Sjölund utsetts till Årets lärare av Högskolan i Gävles studenter.

Läs artikeln.

Jan Sjölund.

Jan Sjölund.

April

Flexibelt arbete utmaning för högpresterande

En ny avhandling har undersökt hur anställda hanterar balansen mellan arbete och privatliv vid flexibelt arbete. Utmaningen att hålla isär de två världarna visade sig vara störst för de mest engagerade medarbetarna.
– Många av dem upplever förväntningar på att vara tillgängliga efter arbetstid, säger Sophie Pagard, doktor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

Läs artikeln.

Ny webbplats!

Högskolans externa webbplats hig.se har fått en ansiktslyftning. Allt för att de som besöker vår webbplats ska få bästa möjliga upplevelse. Arbetet med den nya designen grundar sig på en omfattande kartläggning bland Högskolans målgrupper.

Läs artikeln.

Traditionsenligt firande av akademisk högtid

Det blev ett storartat firande för de doktorer, professorer och lärare som stod i centrum när Högskolan bjöd in till Akademisk högtid i den stämningsfulla miljön i gasklockorna i Gävle.

Läs artikeln.

Högskolan i Gävle populäraste högskolan igen

– Vi kan återigen glädja oss åt att vi har flest antal förstahandssökande bland högskolorna när det gäller program och kurser sammantaget, sa rektor Ylva Fältholm när siffrorna inför höstterminen redovisades.

Läs artikeln.

Maj

Miljoner till forskning som ska hindra översvämningar

Högskolan i Gävle har tilldelats totalt 2,6 miljoner kronor från KK-stiftelsen till ett forskningsprojekt som ska förebygga effekter av översvämningar och skyfall. Forskningen kommer att bedrivas tillsammans med två privata företag som lägger till ytterligare 2,9 miljoner kronor i egenfinansiering.

Läs artikeln.

Förändringar inom stödverksamheten på Högskolan – 35 tjänster avvecklas och 10 nya tjänster tillkommer

Högskoledirektören har tagit beslut om avveckling av sammanlagt 35 tjänster inom verksamhetsstödet. Det är en del av en sparplan som omfattar åtgärder för att minska lokal-, drift- och personalkostnader vid Högskolan i Gävle. Samtidigt skapas också tio nya tjänster inom stödfunktionerna.

Läs artikeln.

Nytt AI-system gör maskiner mer effektiva

Forskare på Högskolan i Gävle har tagit fram ett AI-system som kan förutse och planera underhåll av maskiner inom industrin. Systemet gör att produktionen inte behöver stoppas i onödan, att reservdelar byts i tid, och att maskinerna håller längre.

Läs artikeln.

Juni

"Det blir ett växelspel som känns kul och meningsfullt"

I ett antal filmer kommer Högskolan att lyfta fram exempel på samverkan som vi har tillsammans med olika företag och organisationer, samt berätta om vilken nytta de ser med att samarbeta med Högskolan i Gävle.

Läs artikel och se video om Fastighetssnabben.

Pelle Gussman och Towa Wendin på Fastighetssnabben.

Cimar-konferensen i full gång

I år anordnades CIMaR-konferensen, en mötesplats för forskare inom internationell affärsverksamhet och marknadsföring, på Högskolan i Gävle och det var första gången som den hölls i Sverige.

Läs artikeln.

”Jag kunde tidigt se mig själv jobba här i framtiden”

Högskolan startade en ny reportageserie med namnet "Vi jobbar på Högskolan", där vi lyfter fram olika medarbetare med olika yrkesroller på vårt lärosäte.

Läs om Anna Wahlbeck i den första artikeln i serien.

Anna Wahlbeck.

Juli

AI och säkerhet teman under Almedalsveckan

Högskolans ledning deltog i Almedalsveckan och både rektor och prorektor deltog i paneler och seminarier.

Läs artikeln.

Augusti

Metoderna som får distansarbetet att fungera

För att en kombination av arbete hemifrån och på kontor ska fungera bättre för en arbetsgrupp så krävs en tydlig strategi både för individen för hela gruppen, visar en ny vetenskaplig artikel.

Läs artikeln.

Designpris till Gävlestudent

”Elsa Stenlund har en glädje och medmänsklighet som genomsyrar hennes arbeten. Hon visar ett kreativt driv som hon kombinerar med en tydlig designmetodik.” Det är en del av motiveringen till att den tidigare industridesignstudenten Elsa Stenlund tilldelas designpriset The Hans Ehrich Award.

Läs artikeln.

Elsa Stenlund med hennes variant av lampan Fabian.

September

Nytt dataspelslabb invigt

10 september invigdes Exploratory learning lab på Högskolan i Gävle. Det nya dataspelslabbet ska få fler skolelever att intressera sig för teknik.

Läs artikeln.

Sjuksköterskor med autism och ADHD hemlighåller diagnos

De har ofta särskilda egenskaper och är en stor tillgång inom vården. Samtidigt känner flera ett motstånd att berätta om sin diagnos. En ny studie vid Högskolan i Gävle är först med att undersöka hur sjuksköterskor med ADHD och/eller autismdiagnoser upplever situationen på arbetet.

Läs artikeln.

Foto: TT Bild

Oktober

Ny studie: Fördubbling av orosanmälningar om familjevåld på fem år

Antalet orosanmälningar för barn som bevittnar våld i Gävle ökade markant mellan 2018 och 2022, visar en ny registerstudie vid Högskolan i Gävle. Ökningen inleddes redan före en lagändring 2021 som betraktar barn som bevittnar våld som brottsoffer.

Läs artikeln.

Ny teknik får växthus att blomstra i Norrland

En ny teknik utvecklad vid Högskolan i Gävle gör växthus mer effektiva och energisnåla. Tekniken styr klimatet i växthus och gör det möjligt att utnyttja lågtemperad värme från industrier som annars hade gått till spillo. Via ett samarbete med inkubatorn Movexum är det nya klimatstyrningssystemet på väg ut på marknaden.

Läs artikeln.

Växthuset i Hofors, där forskarna har en testanläggning för den nya tekniken. Foto: Högskolan i Gävle

Hig.se vinner Sitevision Awards

Högskolan i Gävle har utsetts till vinnare av Sitevision Awards i kategorin "Bästa marknadsförande webbplats".

Läs artikeln.

November

Hig.se kammar hem silver i Publishingpriset

Högskolan i Gävle tog emot silver i Publishingpriset 2024, kategorin Bästa webb. Priset delas ut årligen för att premiera lovvärd kommunikation.

Läs artikeln.

Magnus Lemoine får UniLinks samverkanspris 2024

Högskolan i Gävles verksamhetsutvecklare Magnus Lemoine tilldelas organisationen Unilinks samverkanspris. Det är första gången som priset delas ut och syftet är att uppmärksamma samverkansarbete på lärosäten som är till nytta för privat, offentlig och ideell sektor.

Läs artikeln.

Magnus Lemoine.

December

Nätmobbning ökar – så bör den hanteras

Nätmobbning drabbar allt fler och är särskilt utbredd bland flickor. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur nätmobbning påverkar elever i svenska grundskolor och hur skolpersonal kan agera för att minska problemen.

Läs artikeln.

Stödjande kultur får lärare att stanna kvar i yrket

Stark gemenskap, ordning och reda och en psykosocial arbetsmiljö som främjar hälsa. Det är några nycklar till att lärare väljer att stanna på sin arbetsplats och i yrket, visar forskning.

Läs artikeln.

Rekordbelopp till Högskolan ska stärka ungas teknikintresse

Högskolan i Gävle har beviljats 12,3 miljoner kronor av Ljungbergsfonden för att driva Teknikerjakten under perioden 2025–2027. Tilldelningen, som är den största hittills till Teknikerjakten, ska öka intresset för naturvetenskap och teknik bland de unga i länet.

Läs artikeln.

Sidan uppdaterades 2025-01-02