Föräldrarådgivare bygger broar mellan skola och socialtjänst

Skolfrånvaro och konflikter mellan skola och hemmet kan förebyggas med hjälp av föräldrarådgivare. Nu samarbetar forskare vid Högskolan i Gävle med Sandvikens kommun i ett projekt där socialtjänsten flyttat ut på skolor och förskolor för att det ska bli lättare för vårdnadshavare att få hjälp.

Två barn går på bro.

Vid en tidigare kartläggning i Sandvikens kommunen framkom det tydligt att det saknades tidigt och lättillgängligt stöd till vårdnadshavare.

– I kartläggningen sa medarbetare från både skola och socialtjänst att de ville jobba närmare varandra och de önskade en mer synlig samverkan, säger Jenny Myrberg, projektledare vid Individ- och familjeomsorgsförvaltningen (IFO) i Sandvikens kommun.

Har sett stora utmaningar

Pär Grell, forskare vid Högskolan i Gävle medverkar i projektet och har själv 35 års erfarenhet av socialt arbete.

– Under de här åren har jag sett stora svårigheter och utmaningar i samarbetet mellan skola och socialtjänst. Jag skulle säga att en grundorsak är att det nästan är som två skilda världar, där man arbetar efter väsensskilda logiker. När man nu i Sandviken tänker nytt för att hitta ett bättre sätt att samarbeta, faller det sig naturligt att studera vad som händer, säger han.

Sex föräldrarådgivare har anställts på heltid; fyra som ansvarar för var sin grundskola och två stycken som ansvarar för två förskolor var.

Pär Grell.

Pär Grell, forskare vid Högskolan i Gävle.

De som jobbar mot förskolorna sitter hos IFO och använder personalforum för att nå vårdnadshavare, medan de som ansvarar för var sin grundskola har sin arbetsplats på skolan.

Fokuserar på föräldrarnas behov

De anställda har till exempel erfarenheter från arbete som socionom, från myndighet, familjebehandling, psykiatri och skola.

– Uppdraget är att erbjuda lättillgängliga och föräldrastödjande insatser och hjälpa personal i olika sociala frågor. Fokus ligger på föräldrarnas behov. Föräldrarådgivarna förväntas kunna jobba mot hemmet, göra hembesök och kunna jobba kvällstid beroende på ärende, säger Johan Sand, biträdande enhetschef vid Individ- och familjeomsorgsförvaltningen och ansvarig chef för föräldrarådgivarna.

Satsningen har tagits emot väl

Projektet har pågått i cirka fem månader och ska pågå i tre år. Hittills har det gått över förväntan.

– Mottagligheten från vårdnadshavare har varit bättre än vi någonsin kunnat tänka oss. Det finns ett stigma kring att ha kontakt med socialtjänsten och många är rädda för funktionerna som finns hos oss. Men vi har mött en stor mottaglighet från föräldrar som velat ta emot stöd och som själva tagit kontakt med föräldrarådgivare, säger Johan Sand.

Flera ärenden handlar om relationer mellan vårdnadshavare och skola, där kommunikationen inte fungerat. Då har föräldrarådgivare agerat som en neutral part och som en medlare som hjälpt till att bygga upp relationen igen.

– Där har vi sett stor framgång. Vi har även haft flera ärenden som rört skolfrånvaro där vi jobbat tillsammans med hemmet och skolan för att eleven ska få en högre närvaro, säger Jenny Myrberg.

Socialtjänstens arbete avdramatiseras

Uppdraget som föräldrarådgivare kan också handla om att jobba med rutiner i hemmet eller vara en länk till andra funktioner inom socialtjänsten.

– Det finns exempel på familjer som inte har varit mottagliga för socialtjänstens stöd tidigare, men nu när funktionen har funnits på plats på skolan, en synlig person som möter föräldrar vid lämningar och hämtningar, har det avdramatiserats, säger Johan Sand.

Föräldrarådgivare har då kunnat börja ha en dialog med vårdnadshavare och motivera dem att söka stöd.

– Det finns ett värde i att leta sig utanför de traditionella rutor som socialtjänsten har jobbat i under många år, som kan upplevas svåråtkomliga och långt ifrån folks vardag. Nu blir vi mer tillgängliga, säger Johan Sand.

Jenny Myrberg och Johan Sand.

Jenny Myrberg och Johan Sand.

Samarbetet är en viktig fråga

Högskolan i Gävle följer projektet och Pär Grell betonar att samarbetet mellan skola och socialtjänst alltid har varit en angelägen fråga.

– Socialtjänsten är den verksamhet som har det yttersta ansvaret för barn och unga som far illa och skolan är den plats där barn och unga finns. För mig personligen är det också av särskilt intresse, eftersom min forskning handlar om välfärdens organisering med särskilt fokus på socialtjänsten och samverkansfrågor.

Jenny Myrberg ser stora fördelar med att få ett vetenskapligt perspektiv på projektet genom följeforskningen.

– Det är väldigt hjälpsamt att någon utifrån kan lyfta blicken och se på arbetet med andra ögon. Det är betydelsefullt och jag föreställer mig att vi kommer att ha stor nytta av det i slutändan. Vi har ett talesätt att vi bygger rälsen medan tåget går, eftersom vi har startat en ny och outforskad verksamhet där vi hela tiden följer upp och ser vad som är bästa möjliga väg framåt.

Text: Anna Sällberg

RucX Summit

7 februari anordnar skolnätverket RucX sitt årsmöte vid Högskolan i Gävle. Projektet med föräldrarådgivare är ett ämne som kommer att diskuteras.

Läs mer och ta del av hela programmet.

Sidan uppdaterades 2025-02-07