Högskolan prisas för utbildnings­innovation – satsar stort på framtidens lärande

Högskolan i Gävle har tilldelats Svenska utbildningspriset 2025 i kategorin Årets Innovation – en prestigefylld utmärkelse som belönar nytänkande och framtidskraft inom utbildningsområdet.

Claes Westelius, andra från vänster, tog emot utbildningspriset som tilldelats Högskolan i Gävle.

Priset är en del i en större satsning som Högskolan gör på AI, robotik och interaktiva lärmiljöer där Exploratory Learning Lab är en del.

Bakom det prisade labbet står Claes Westelius som projektledare. Inom projektet har de, tillsammans med Teknikerjakten, utvecklat det AI-baserade labbet som syftar till att göra utbildning och lärande mer tillgängligt, individanpassad och interaktivt. Juryn lyfter fram arbetet som "ett innovativt och modigt utvecklingsarbete med stor potential att påverka framtidens lärande".

– Det här priset är ett erkännande för hela vårt arbete med att tänka nytt kring lärande och teknikanvändning. Vi vill skapa utbildningar där tekniken stärker pedagogiken – inte ersätter den, säger Claes Westelius, adjunkt i didaktik och projektledare för Exploratory Learning Lab.

Fortsatt utveckling: inspelningsstudio klar under våren

Priset sammanfaller med en större satsning på Exploratory Learning Lab, som invigdes i augusti 2024 och som nu förstärks med miljonbelopp i extern finansiering från Microsoft. Labbet är en testbädd där studenter och lärare kan utforska framtidens lärande med hjälp av bland annat AI, sociala robotar, mixed reality och simuleringar.

– Det är ingen slump att dessa satsningar sker samtidigt. Det är ett resultat av vår strategi att ligga i framkant och våga utforska framtidens utbildningsmöjligheter. Just nu bygger vi en inspelningsstudio som möjliggör fler pedagogiska utbildningssätt, säger Claes Westelius.

Svenska utbildningspriset, som delas ut av utbildning.se, lyfter årligen fram aktörer som driver utvecklingen inom utbildningsområdet.

Text: Stina Lilja

Sidan uppdaterades 2025-03-13